Nederlanders: Sneuvelen militairen acceptabel
De Nederlandse bevolking vindt het acceptabel dat eigen militairen bij oorlogsmissies, zoals in Afghanistan, sneuvelen. De Tweede Kamer en niet de regering of de NAVO moet echter het laatste woord hebben over de uitzending van Nederlanders naar oorlogsgebied.
Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 58 procent van de achthonderd ondervraagden het sneuvelen van Nederlandse militairen bij zulke riskante missies acceptabel vindt. Voor 40 procent geldt dat niet. Binnenkort vertrekken 165 commando’s en mariniers en 85 man luchtmachtpersoneel naar Aghanistan om onder Amerikaanse leiding jacht te maken op terroristen van al–Qaeda en resten van het verdreven Taliban–regime.
De oppositie in de Tweede Kamer viel over premier Balkenende heen die aanvankelijk stelde dat de instemming van de Kamer met de geheime missie niet nodig was. Zijn argument was dat de missie valt binnen Enduring Freedom, zoals de Verenigde Staten de internationale strijd tegen het terrorisme betitelen. Minister Bot (Buitenlandse Zaken) verzekerde in het debat dat die instemming wel gewenst was en dat de gevolgde procedure, waarbij de volksvertegenwoordiging voorafgaande over de missie zal worden geïnformeerd, zal worden gehandhaafd.
De missie in Afghanistan ligt niet goed bij de bevolking. 45 Procent is het ermee eens dat er Nederlandse militairen aan meedoen, 49 procent is tegenstander, blijkt uit de peiling die De Hond zaterdag vrijgaf. Ook de beëindigde uitzending van militairen naar Irak ligt gevoelig: voor– en tegenstanders (46 procent) houden elkaar in evenwicht.
Daarentegen geniet deelname aan vredesmissies onder de vlag van de Verenigde Naties, zoals destijds in Libanon en Cambodja, wel brede steun: 69 procent vindt dat een goede zaak, slechts 11 procent is ertegen gekant.