Damstoep wellicht weer Jodenbreestraat
Geruisloos maakte het straatnaambordje ”Joodenbreestraat” in 1941 plaats voor het bordje ”Damstoep”. Op bevel van de Duitse bezetter. Zestig jaar na de Bevrijding probeert C. Veen (72) uit Alblasserdam de straat weer de oude naam terug te geven. „Ik heb nog van niemand één negatief woord daarover gehoord.”
De tegenwoordige Damstoep, gelegen midden in het centrum van Alblasserdam, is een van de vele straten die tijdens de oorlog een andere naam kregen. Straten en wegen, vernoemd naar leden van het Koninklijk Huis of naar bekende Joden, werden omgedoopt.
Ruim een jaar na de Duitse inval werd het oude straatnaambordje door gemeenteambtenaren van de muur geschroefd. Veen hoorde als kind van zijn vader van de naamsverandering. „Ik hoor het mijn vader nog zeggen: Nu gaat het fout met Duitsland. Nu pakken ze Gods oogappel. Weinig mensen hadden dat in de gaten. Er was verder nog weinig aan de hand wat betreft de jodenvervolging. Het begon zo klein.”
Het meer dan zestig jaar oude bordje is de geboren Alblasserdammer al een tijd een doorn in het oog. Tien jaar geleden opperde Veen ook al het idee de Damstoep de vooroorlogse naam terug te geven. „Toen heb ik er niet genoeg op aangedrongen.” Eind januari richtte hij daarom opnieuw een schrijven aan het gemeentebestuur. Veen vindt het belangrijk dat de naam nu wordt gewijzigd. „In mei is het zestig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. De oude straatnaam moet dan in aanwezigheid van jong en oud worden hersteld. Voor veel jongeren is de jodenvervolging iets dat ver van hen af staat. Ook oorlog is vaak ver weg. Maar dit is dichtbij gebeurd. Nu er weer veel belangstelling is voor de oorlog, zou de gemeente daar op in moeten spelen.”
Officieel heeft Veen nog geen reactie gehad van de gemeente, maar de Alblasserdammer heeft hoop dat zijn voorstel het nu wel haalt. Ik heb heel veel reacties van mensen gehad. Dagelijks wordt ik aangesproken door mensen, jong en oud. Ook gemeenteraadsleden die ik tegenkwam op straat waren positief. Het zou mooi zijn als het in mei zou kunnen.”
Wethouder J. M. Dekker ziet het voorstel van Veen wel zitten. „In principe staat het college van burgemeester en wethouders er positief tegenover. Besloten is dat het ambtelijk apparaat de feiten en omstandigheden van toen probeert te achterhalen en dan met een advies komt voor naamswijziging. Althans, als de feiten van toen een naamsverandering rechtvaardigen en er geen bezwaren zijn tegen een naamswijziging. Als alles duidelijk is, zullen wij een voorstel voorleggen aan de gemeenteraad, die op 28 april vergadert. Verloopt alles positief, dan is een onthulling in het kader van zestig jaar Bevrijding natuurlijk het meest geschikte moment.”
„Heel aansprekend”, noemt SGP-raadslid mr. A. Boele het idee. „Ik houd veel van Israël. Ik ben er van overtuigd dat God naar Zijn beloften nog grootse dingen met Zijn volk voorheeft. Onbegrijpelijk en diepingrijpend is het lijden van de joden door de eeuwen heen, met een allerverschrikkelijkste toespitsing in de laatste wereldoorlog. Maar ik vind wel dat uit historisch onderzoek twee dingen zeker moeten worden. In de eerste plaats dat inderdaad de oorspronkelijke naam Joodenbreestraat was en ten tweede dat die naam ten tijde van de bezetting is gewijzigd in Damstoep.”