„Misbruik is en blijft zaak van rechter”
Gevallen van seksueel misbruik moeten door politie en justitie afgehandeld worden. Dat zegt directeur David Clohessy van een Amerikaanse organisatie van slachtoffers van seksueel misbruik door priesters in reactie op de topontmoeting van de paus met de Amerikaanse kardinalen deze week. De bisschoppen willen echter de scheidsrechters blijven. „Maar dit is geen balspel. Het gaat om echte misdrijven.” Ook andere Amerikaanse organisaties van slachtoffers hebben teleurgesteld gereageerd.
Priesters die bij herhaling minderjarigen hebben misbruikt, moeten volgens de kardinalen uit het ambt worden gezet, zo werd deze week in Rome als beleidslijn besloten. Voor priesters die in het verleden eenmaal over de schreef zijn gegaan, moet een speciale procedure komen. De verklaring zwijgt echter over de vraag of bisschoppen de namen van beschuldigde priesters altijd aan justitie moeten doorgeven. De Amerikaanse bisschoppenconferentie neemt in juni concrete besluiten.
De Nederlandse deskundige C. Angenent vindt het een goede zaak dat de Amerikaanse kardinalen af willen van de „doofpotmentaliteit” rond het probleem van seksueel misbruik. Verder is het positief dat ze opkomen voor de slachtoffers van seksueel misbruik door priesters. Angenent is bestuurslid van de stichting Hulp en Recht, die in de Rooms-Katholieke Kerk slachtoffers van seksueel misbruik in pastorale relaties begeleidt.
Angenent is ook blij dat de kardinalen hebben besloten recidivisten meteen uit het ambt te zetten. Ze heeft er goede hoop op dat het tweedaagse beraad de aanzet is tot een „zorgvuldig beleid” inzake seksueel misbruik. Dat Amerikaanse organisaties van slachtoffers teleurgesteld hebben gereageerd, vindt ze begrijpelijk. „Voor slachtoffers is geen enkele genoegdoening goed genoeg. Zij kampen met een groot trauma.”
Critici vallen vooral over het feit dat de kardinalen niet duidelijk hebben gekozen voor een zogeheten zero tolerance-beleid. Dat houdt in dat priesters onmiddellijk uit het ambt worden gezet na de eerste keer dat ze zich aan misbruik schuldig hebben gemaakt.
De behoudende conservatieve rooms-katholieke auteur George Weigel is het niet met die kritiek eens. „Dit is wel degelijk ”zero tolerance” voor pedofielen en recidivisten”, zei de Amerikaanse biograaf van de paus in de New York Times. „De enige vraag die nog openstaat, is wat te doen met priesters die een keer over de schreef zijn gegaan.”