Kabinet voor splitsen energiebedrijven
De energiebedrijven moeten zich splitsen in een onderneming die het netwerk beheert en een aparte onderneming die de energie levert.
Met een wetsvoorstel van die strekking van minister Brinkhorst van Economische Zaken is het kabinet vrijdag akkoord gegaan. In het wetsvoorstel moeten de netwerkbedrijven in handen blijven van de overheid. De provincies en de gemeenten mogen als aandeelhouders wel het productiedeel van de onderneming aan een particuliere onderneming verkopen.
Volgens Brinkhorst is die splitsing noodzakelijk om te waarborgen dat de netwerkbedrijven zich onafhankelijk opstellen van de leveranciers. Ze moeten concurrerende ondernemingen toegang geven tot hun netten, zodat de klanten een reële keus krijgen.
Op aandringen van de Tweede Kamer heeft het ministerie van Economische Zaken de afgelopen maanden samen met de energiebedrijven „verkend” of er alternatieven zijn voor de omstreden splitsing, bijvoorbeeld strenge regels waaraan de bedrijven zich moeten houden. In tegenstelling tot wat de energiebedrijven deze week schreven, is volgens Brinkhorst nooit een „akkoord” bereikt over een alternatief. Het wezenlijke verschil van mening over het eigendom van de netwerken bleef bestaan tussen de bewindsman enerzijds en de bedrijven anderzijds, zei Brinkhorst na afloop van de ministerraad.
Essent, Eneco, Nuon en Delta gaven vrijdag aan dat zij zich blijven verzetten tegen het kabinetsbesluit. Het viertal stelt in een gezamenlijke reactie dat het kabinet „slordig omgaat met het belang van de Nederlandse energievoorziening.” Nuon, Essent, Eneco en Delta vrezen „hapklare brokken” te worden voor buitenlandse concurrenten die een greep willen doen naar de Nederlandse energiemarkt.