„Fusiekrant jaagt lezers weg”
Communicatiewetenschapper P. Bakker van de Universiteit van Amsterdam denkt dat de fusie tussen het Algemeen Dagblad (AD) en zeven regionale kranten op een mislukking zal uitlopen. PCM Uitgevers en Wegener verwachten 40.000 lezers kwijt te raken, Bakker denkt dat de oplage terugloopt van 600.000 naar minder dan 500.000.
„Lezers zullen in groten getale hun abonnement opzeggen”, zo liet Bakker vrijdag weten. „Er is tot nu toe geen enkele regionale fusie geweest die tot meer lezers heeft geleid, dus het is raadselachtig waarom ze dat nu wel verwachten.”
Volgens Bakker is het de vraag waarom deze formule moet werken, als de bestaande kranten het nu ook niet redden. „Mensen kiezen voor een krant. Als die krant plotseling vervangen wordt door het Algemeen Dagblad, zijn lezers daar niet blij mee. Het AD bestaat al langer. Als lezers die krant zo geweldig vonden, hadden ze al een abonnement gehad.”
Ook de manier waarop PCM Uitgevers en Wegener de krant op gaan zetten, werkt volgens de communicatiewetenschapper niet. Verschijnen op tabloidformaat is volgens hem geen „redding van de krant.” En ook de losse verkoop, waar de uitgevers op inzetten, zal volgens Bakker geen wonderen doen. „Als het wel lukt, dan kruip ik vanaf hier naar de Herengracht om PCM mijn excuses aan te bieden. Dit is linksom en rechtsom een onverstandige operatie en het zou een wonder zijn als het zou lukken.”
Bakker verwacht dat de lezers die hun abonnement opzeggen, geen nieuwe krant kiezen. „De mensen die opzeggen, gaan niet naar een andere krant, omdat die andere krant al bestond en toen ook geen optie was.” De fusie is volgens Bakker een poging van PCM is om zich van het Algemeen Dagblad te ontdoen. „Het lijkt erop dat Wegener een gedeelte van de Perscombinatie uitkoopt.”
De hoofdredactie van de Haagsche en Goudsche Courant vindt dat de nieuwe fusiekrant een kans verdient. Dat schreef hoofdredacteur Peter ter Horst vrijdag in een commentaar in beide kranten. Eerder had Ter Horst al gesteld dat het verlies aan identiteit van elk van de kranten moet worden gecompenseerd door een nieuw krantenconcept. „Het voorliggende plan biedt inderdaad vernieuwing, zowel in de vorm als in de formule”, aldus Ter Horst.
De hoofdredacteur legt in het stuk aan de lezer van zijn kranten uit hoe de opzet van de nieuwe fusiekrant eruit gaat zien. Voor de Haagse editie van de nieuwe krant, de oude Haagsche Courant, zal volgens Ter Horst de ruimte nog even groot zijn voor lokale en regionale berichtgeving. „Hiermee komen we een heel eind tegemoet aan de zorgen die de afgelopen maanden vanuit de Haagse burgerij en de Haagse politiek zijn geuit.” De nieuwe krant moet volgens Ter Horst nog meer dan nu gericht zijn op de lezer. „Alles draait om de informatiebehoefte en de agenda van de lezer.”
De nieuwe krant verschijnt in de ochtend, alleen Den Haag en Rotterdam houden voorlopig nog een middageditie. Deze aparte geactualiseerde editie is vooral gericht op de huidige abonnees van de kranten in de Haagse en Rotterdamse regio, die al jaren gewend zijn aan een middagkrant.
De Goudsche Courant zal opgaan in een Groene Hart-editie met de twee andere fusiekranten, Rijn en Gouwe en de editie Woerden van het Utrechts Nieuwsblad. Ook in Gouda en omgeving lieten politiek en lezers blijken dat zij verschraling van het aanbod vrezen als de Goudsche Courant verdwijnt. Volgens Ter Horst zal er genoeg aandacht zijn voor de eigen woon- en leefomgeving. „Alles overziende meen ik dat de lezer van de Goudsche Courant ook na de fusie goed wordt bediend.”
De hoofdredacteur plaatst ook een kanttekening bij de krantenfusie. „Van een hoofdredacteur die het einde van zijn krant ziet naderen, kunt u moeilijk een blijde boodschap verwachten.”