School Veen mag docent niet ontslaan
De christelijke Oranje Nassauschool in Veen mag de arbeidsovereenkomst met leerkracht G. de Vente niet opzeggen. Dat heeft de kantonrechter in Breda beslist.
Het schoolbestuur zal volgens de rechter onder leiding van een deskundige met de onderwijzer moeten zoeken naar een oplossing.
Het bestuur wil van de leerkracht af nadat hij in 1999 op non-actief werd gesteld. Dat gebeurde nadat de in Uitwijk woonachtige man door een ex-leerlinge van de school was beschuldigd van seksuele handelingen. De kwestie kostte de CU’er zijn baan als wethouder in Woudrichem. In een strafzaak werd hij evenwel vorig jaar vrijgesproken.
De verhoudingen tussen hem en het schoolbestuur werden er in die jaren niet beter op. Dat was voor het schoolbestuur mede aanleiding om de kantonrechter te vragen de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Als belangrijkste argument werd aangevoerd dat de leerkracht meerdere malen ernstig tekortgeschoten was in gedragingen die van hem mochten worden verwacht. Ook de verhoudingen in de gemeenschap zouden onherstelbaar zijn beschadigd.
De rechter wil dat de partijen alsnog gezamenlijk een oplossing zoeken. Hij rept niet over het voorwaardelijk genoemde schadebedrag van 255.000 euro, dat door de advocate van De Vente, mevrouw M. A. de Rade, was geëist.
Mr. De Rade is verheugd over de beslissing. Ze spreekt van een „unieke uitspraak, waarbij alles wat er is gezegd, ook integraal wordt gepubliceerd. Het betekent het gevraagde eerherstel. Zelfs de kosten zijn voor rekening van het schoolbestuur. Het is nog meer dan we verwacht hadden.”
Bestuurslid van de Oranje Naussauschool B. A. Duijster wil zich onthouden van een reactie. „We beraden ons op de kwestie”, zegt hij.