Irak komt dichter bij regeringscoalitie
Koerdische en sjiitische onderhandelaars zeggen donderdag vooruitgang te hebben geboekt bij de onderhandelingen over de vorming van een nieuwe Iraakse regering.
Het grootste struikelblok zijn de Koerdische peshmerga-milities. De sjiieten eisen dat die opgaan in het Iraakse leger, maar veel van de Koerdische krijgsheren weigeren hun strijdmacht te ontbinden. Waarschijnlijk worden eind volgende week, na het Koerdisch nieuwjaar, de samenstelling en het programma van de nieuwe regering bekendgemaakt, aldus woordvoerders van beide zijden.
Woensdag werd de openingszitting gehouden van de Nationale Assemblee, het Iraakse parlement. De soennieten zijn nauwelijks vertegenwoordigd in het parlement, maar ze zullen wel enkele vertegenwoordigers in de nieuwe regering krijgen.
De sjiitische alliantie en een Koerdische coalitie, die respectievelijk 140 en 75 zetels wonnen, kwamen vorige week overeen om een coalitieregering te vormen, waarbij Ibrahim al-Jaafari van de conservatieve islamitische Dawa-partij premier wordt en de Koerdische leider Jalal Talabani president.
Bulgarije heeft besloten in juni het aantal troepen dat het land in Irak heeft gelegerd, met eenvijfde terug te brengen. Dat heeft de Bulgaarse minister van Defensie, Svinarov, donderdag gezegd. De andere militairen zullen later dit jaar eveneens naar Bulgarije terugkeren, aldus Svinarov.
Nu zijn er nog 462 Bulgaarse militairen in Irak. Na juni blijven er nog 370 over. Sofia neemt binnenkort een beslissing over het tijdstip waarop de overigen worden teruggetrokken, zo verklaarde de minister. Svinarov sloot echter niet uit dat zijn land aanwezig blijft in Irak, maar het zal dan volgens hem gaan om een „niet-militaire aanwezigheid.”
In Bulgarije wordt de roep om terugtrekking van de troepen uit Irak steeds luider. Begin maart werd een Bulgaarse militair doodgeschoten door het Amerikaanse leger. Het incident was vermoedelijk het gevolg van een communicatiestoornis. In totaal zijn in Irak acht Bulgaarse militairen omgekomen.
Denemarken houdt militairen in Irak totdat de Iraakse regering zelf in staat is voor veiligheid zorg te dragen. Dat heeft de Deense premier, Anders Fogh Rasmussen, gisteren gezegd tijdens een niet vooraf aangekondigd bezoek aan Irak.