Binnenland

Remkes pakt misbruik alarmnummer 112 aan

Mensen die misbruik maken van het alarmnummer 112 worden sneller en eenvoudiger bestraft. Nu worden alleen notoire misbruikers vervolgd. Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) wil het onder meer mogelijk maken in minder ernstige gevallen boetes op te leggen. Dat heeft hij donderdag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.

ANP
17 March 2005 12:58Gewijzigd op 14 November 2020 02:20

Het meeste misbruik van het nummer voor spoedeisende hulp gebeurt via de mobiele telefoon. Zij worden straks bestookt met een voicemail–bom om hen te wijzen op hun onverantwoordelijke gedrag. Ook de 112–centrale wordt zo aangepast dat daar van een beller direct de naam en adres in beeld komt.

Mobiele telefoons waarvan de eigenaar niet is te achterhalen, bijvoorbeeld een pre–paidtelefoon, worden bij misbruik geblokkeerd voor de centrale. Dat kan via de unieke code die elke mobiele telefoon heeft. Deze bellers worden wel naar een andere, nieuwe voorziening geleid, voor het geval ze opeens wel een echt incident te melden hebben.

Misbruik via het vaste telefoonnet is beperkt en vindt vooral plaats in telefooncellen. In telefooncellen van waaruit regelmatig nodeloos 112 wordt gebeld komen camera’s te hangen.

Het alarmnummer krijgt jaarlijks zes miljoen telefoontjes. In bijna driekwart van de meldingen is sprake van misbruik waardoor hulpdiensten onterecht belast worden en werkelijke noodoproepen worden belemmerd. Soms gaat het per ongeluk, zoals bij „broekzakbellers", maar ook bellen mensen het nummer voor nietszeggende voorvallen. Op woensdagmiddag en in schoolvakanties bellen vaak scholieren die niets beters hebben te doen.

Volgens de Telecommunicatiewet is vervolging van misbruik alleen mogelijk via een strafrechtprocedure. Dat is een tijdrovende en kostbare zaak. Daarom worden alleen notoire misbruikers vervolgd, jaarlijks enkele tientallen keren. Remkes wil dat in minder ernstige gevallen boetes volgen.

Hoe hoog die zijn, kon een woordvoerder niet zeggen. Ook is nog niet bekend bij hoeveel valse telefoontjes maatregelen volgen. Hij voegde er wel aan toe dat misbruikers mogelijk ook opdraaien voor de kosten die na een loze melding zijn gemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer