Anglicanen VS toegeeflijk in homokwestie
APELDOORN - De Episcopale (Anglicaanse) Kerk in de Verenigde Staten heeft besloten tot de generale synode van 2006 geen homorelaties in te zegenen. Ook ziet ze af van het benoemen van bisschoppen. Dat maakte de Amerikaanse bisschoppenconferentie eerder deze week bekend.
De Amerikaanse bisschoppen laten weten nog geen besluit te hebben genomen over het verzoek van 38 meest vooraanstaande anglicaanse (aarts)bisschoppen aan de Episcopale Kerk om de Anglicaanse Consultatieve Raad vrijwillig te verlaten. Besluitvorming hierover wordt overgelaten aan de uitvoerende raad van de Episcopale Kerk.De Amerikaanse bisschoppen waren de afgelopen dagen in Camp Allen, Texas, bijeen voor hun jaarlijkse voorjaarsoverleg. Een belangrijk agendapunt was de zogenaamde homokwestie, die de Anglicaanse Kerk al lange tijd bezighoudt. De benoeming van de praktiserende homoseksueel Gene Robinson tot bisschop in de Episcopale Kerk in de VS heeft de wereldwijde anglicaanse gemeenschap hevig beroerd.
Eind februari beraadden de 38 meest vooraanstaande (aarts)bisschoppen zich in Noord-Ierland op een uitweg uit de crisis. Dit gebeurde aan de hand van een bespreking van het zogeheten Windsor-rapport. In dit rapport, opgesteld door de Lambeth-commissie, werd een analyse gegeven van de crisis die in de anglicaanse gemeenschap is ontstaan.
In het Windsor-rapport riep de Lambeth-commissie de anglicaanse gemeenschap ertoe op naar wegen te zoeken om de ernstig verstoorde verhoudingen weer te herstellen.
Belangrijk onderdeel in de hele discussie was resolutie 1.10 van de Lambeth-conferentie van 1998. Deze geeft aan hoe de anglicaanse gemeenschap over (homo)seksualiteit denkt. De resolutie verwerpt de homoseksuele praktijk als onverenigbaar met de Schrift. Het zegenen van homoseksuele verbintenissen, evenals het (tot geestelijke) wijden van hen die samenleven met iemand van hetzelfde geslacht, wijst ze af. Tegelijk verzekert de resolutie homoseksuelen „dat God hen liefheeft, en dat alle gedoopte, gelovende en gelovige personen, ongeacht hun seksuele oriëntatie, volledige leden zijn van het Lichaam van Christus.”
In het communiqué van de Ierse kerkvergadering, drie weken geleden, beloofden de kerkleiders plechtig dat zij zich opnieuw aan deze resolutie „in zijn geheel” willen verbinden.
Daarnaast vroegen zij de Anglicaanse Consultatieve Raad evenwel om „positieve stappen te nemen” om een „luister- en studieproces” in gang te zetten. In de tussentijd, schreven zij, „vragen wij onze collega’s al hun invloed aan te wenden om hun broeders en zusters ertoe over te halen een moratorium in te stellen op openbare rituelen voor het zegenen van homoseksuele verbintenissen en op het wijden van iedere bisschop die een seksuele relatie onderhoudt anders dan het christelijke huwelijk.”
Het besluit dat deze week in Camp Allen door de Amerikaanse bisschoppen is genomen, lijkt bereidheid van de kant van de Amerikaanse bisschoppen te tonen om de crisis te bezweren. In een verklaring geven zij aan dat het besluit om tot 2006 geen homoseksuele bisschoppen te benoemen, moet worden gezien als een „zo welwillend mogelijke respons naar het groter geheel van de Anglicaanse Kerk, en een bevestiging en versterking van de wederzijdse banden van liefde.”
De anglicaanse aartsbisschop, dr. Rowan Williams, reageerde gisteren positief op de uitspraken van de Amerikaanse episcopale bisschoppen. „Ik verwelkom deze constructieve reactie van de bisschoppen van de Episcopale Kerk in de Verenigde Staten. Zij wensen duidelijk positief te reageren op de vragen die hun gesteld zijn in het Windsor-rapport en in het communiqué dat is uitgekomen na de recente bijeenkomst van kerkleiders. Het is duidelijk dat er een oprechte bereidheid is om zich bezig te houden met de moeilijke taak waar wij mee worden geconfronteerd.”
Ondertussen houdt de kwestie rondom homoseksualiteit de Canadese anglicaanse gemeenschap ook intensief bezig. Op de bijeenkomst van vorige maand in Ierland is ook de Canadese Anglicaanse Kerk gevraagd zich vrijwillig uit het internationale Anglicaanse Consultatieve Raad terug te trekken tot de Lambeth-conferentie in 2008.
Tijdens een drukbezochte forumbijeenkomst in een kerk in Toronto benadrukte de Canadese aartsbisschop, Andrew Hutchison, gisteren dat hij niet van plan is aan de oproep gehoor te geven: „Het is slechts een verzoek, en ik heb al eerder gezegd: Ik stem hier niet zomaar mee in.”
Volgens de Canadese aartsbisschop is er geen sprake meer van eenheid in de Anglicaanse Kerk: „De wereldwijde anglicaanse gemeenschap is gespleten door de kwestie rondom homoseksualiteit, ongeacht de vraag of de Canadese kerk gehoor geeft aan het verzoek om de Consultatieve Raad te verlaten.”