„Een papegaai is tachtig jaar kleuter”
Minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij wil meer greep op de handel in illegale diersoorten. Dat bleek uit een debat woensdag in de Tweede Kamer. De Stichting Papegaaien en Parkieten Welzijn (SPPW) wil een stap verder gaan: een verbod op de import van alle uitheemse vogels.
„Als de niet-beschermde papegaaien in de huidige aantallen uit hun leefgebied worden gehaald, zijn ze binnen de kortste keren eveneens bedreigd in hun bestaan”, stelt vogelarts drs. J. Hooimeijer van de SPPW.
Het ligt niet aan de leden van de stichting als het zo ver komt. Met zo’n twintig man plus papegaai of parkiet kwamen ze woensdagmiddag naar het Haagse Malieveld om de landelijke regeerders een petitie te overhandigen. Mieke van Aalst heeft zich voor de gelegenheid als papegaai uitgedost. Zo loopt ze naar het Binnenhof. Papegaaien hebben volgens haar dezelfde intelligentie als kleuters. „En die vang je ook niet.”
De vergelijking met kleuters spreekt ook andere leden van de SPPW aan. Rickie Edens vindt dat je je wel honderd keer moet bedenken voor je een papegaai neemt. „Een kleuter wordt groot en gaat het huis uit. Een papegaai blijft kleuter en dat kan tachtig jaar duren. Je moet dus nooit zomaar een papegaai nemen.” Maar, vervolgt ze, terwijl ze met haar vogels de drukke Koningskade oversteekt, „ze zijn heel slim. In hun relaties zijn papegaaien heel monogaam.” Verstandiger dan mensen dus? „In zekere zin wel.”
Rickies kaketoe Loetje is „gefrustreerd” geraakt door vervelende ervaringen bij haar verschillende eigenaren. Loetje heeft dus afleiding nodig en moet daarom werken in het circus Rickie and the bird brains. Naar eigen zeggen is Rickie met het circus al tot in Berlijn geweest.
SPPW-voorzitter Hooimeijer wijst op de manier waarop Zuid-Amerikaanse en West-Afrikaanse jagers te werk gaan. „Papegaaien nestelen in oude bomen waar holen in zitten. Zodra de stropers een nest ontdekken, wordt zo’n boom gekapt en het nest leeggeroofd.” Hooimeijer weet dat afhankelijk van het gebied 30 tot 70 procent van de nestbomen verdwenen is. „Dat kan geen enkele soort aan, omdat er al een natuurlijk tekort is aan nestcapaciteit.”
Opgepropt in kisten gaan de vogels op transport naar Europa. Er wordt daarbij ingecalculeerd dat 60 tot 90 procent van de vogels tijdens de reis doodgaat. Als slechts enkele papegaaien overleven, is het transport volgens Hooimeijer al rendabel. „Iedereen zou verwachten dat deze handel illegaal is. Dat geldt voor soorten als de amazone, maar de grijze roodstaart mag hier gewoon worden verhandeld. De populariteit van dit dier maakt dat er net zo veel papegaaien in gevangenschap leven als in de vrije natuur.”
Onder de demonstranten is ook papegaaienbioloog Roeland Jonker. „Het feit dat het grote publiek zo weinig aandacht lijkt te hebben voor met uitsterven bedreigde vogels komt door de lage aaibaarheidsfactor van vogels. Ik werkte ooit bij een natuurpark, en de enige plaats waar je geen verbodsbordjes om het aaien tegen te gaan hoefde te plaatsen, was bij de vogels.”
Op het Binnenhof neemt CDA-kamerlid Ormel van Rickies papegaai een petitie in ontvangst. CU-kamerlid Slob krijgt van Hooimeijer een pluim voor zijn belangstelling. De SPPW heeft aan Ormel een goede. „Papegaaien horen niet op het Binnenhof, want die hebben we hier al genoeg”, aldus het kamerlid. „Ze horen in de vrije natuur. Zo’n beest koop je niet.”
Volgens Arie Leijendekkers, landelijk inspecteur van de Dierenbescherming, komen de vogels momenteel met karrenvrachten de grens over. „Ik verwacht dat het probleem de komende jaren alleen maar groter wordt, omdat de EU is uitgebreid met staten die het met dierenwelzijn niet zo nauw nemen. Het probleem wordt pas kleiner als de wetgeving in die landen is aangepast.” Er is wat Hooimeijer betreft haast geboden. „Door de ongebreidelde import van papegaaien neemt de kans op mkz en zelfs op SARS toe.”
Wat de SPPW betreft, wordt de hele import van in de natuur gevangen papegaaien en parkieten gestopt. Hooimeijer: „Het is te gek dat je in Nederland nog geen koolmeesje mag vangen, maar vogelvrije papegaaien uit Afrika wel mag importeren, houden en verhandelen.”