OPEC verhoogt productie met half miljoen vaten
De Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) heeft woensdag besloten de productie met een half miljoen vaten per dag te verhogen. Ze hoopt zo een einde te maken aan de prijsstijging van olie. Het is de vierde productieverhoging in een jaar.
De OPEC is goed voor ongeveer 40 procent van de totale olieproductie. Het huidige productieplafond ligt op 27 miljoen vaten van 159 liter per dag. Door de grote vraag van landen zoals China is de werkelijke productie echter een stuk hoger. Mogelijk volgt in het tweede kwartaal een nieuwe productieverhoging met nog eens 500.000 vaten, zo bleek tijdens een OPEC-bijeenkomst in de Iraanse stad Isfahan.
Het besluit de productie te verhogen komt niet onverwacht. De grootste olieproducent, Saudi-Arabië, toonde zich de afgelopen dagen al voorstander van een productieverruiming. Landen zoals de Verenigde Staten zijn bang dat de dure olie een rem zet op de groei van de economie.
De mogelijkheden om meer olie op te pompen zijn in OPEC-verband beperkt. Veel lidstaten zitten nu al aan hun maximumcapaciteit. Saudi-Arabië is een van de weinige landen die wel meer kunnen produceren.
Of het besluit van de OPEC een daling in de prijs teweeg zal brengen, is volgens waarnemers niet zeker. Dinsdag sloot een vat Amerikaanse olie voor levering in april op 55,45 dollar. De prijs zat daarmee 20 dollarcent onder het record dat vorig jaar oktober werd bereikt.
De Saudische minister Ali al-Naimi (Oliezaken) liet weten dat Riyad streeft naar een olieprijs van 40 tot 50 dollar per vat. Na bekendmaking van het OPEC-besluit zakte de prijs van een vat Amerikaanse olie terug naar 54,68 dollar.
De prijs van olie van de OPEC zelf kwam voor het eerst boven de 50 dollar per vat uit. Dinsdag stond de olie van het kartel op 50,21 dollar. De prijs is gebaseerd op een gemiddelde van zeven verschillende soorten olie. Woensdag besloten de olieministers het gemiddelde te baseren op de prijs van elf oliesoorten om een reëlere prijs te hanteren.
Het Internationaal Energie Bureau (IEA) verwacht dat de vraag naar olie dit jaar wereldwijd 2,2 procent groeit. Onder normale omstandigheden neemt de vraag naar olie in het tweede kwartaal af. Toch heeft de OPEC nu besloten meer te produceren. De afnemers kunnen zo hun voorraden blijven aanvullen, zodat ze wat extra’s hebben voor later dit jaar.