EU wil minder regelgeving
De Europese Unie wil het mes zetten in de omvang van de regelgeving. Het ligt in de bedoeling overbodige en onnodig complexe bepalingen te vermijden of te schrappen.
Dat werd woensdag aangekondigd door commissaris Verheugen (Industriebeleid). De beoogde aanpak zal voor ondernemingen de voorschriften duidelijker maken en de administratieve rompslomp beperken en kan daarmee de economische groei bevorderen.
Op korte termijn zal de Europese Commissie een aantal specifieke terreinen, waaronder de toelatingseisen voor motorvoertuigen en de wetsartikelen in de sfeer van de bestrijdingsmiddelen, kritisch onder de loep nemen. Voorts moet een commissaris die een voorstel indient er voortaan meteen een kosten-batenanalyse voor het bedrijfsleven bij leveren. Met de effecten in dit verband wordt volgens Verheugen nu nog veel te weinig rekening gehouden, waardoor er veel onnodige regels totstandkomen.
Brussel zal ook een analyse toepassen op de wetsvoorstellen die momenteel op goedkeuring wachten van het Europees Parlement of de ministers van de lidstaten. Verheugen noemde een plan met aanwijzingen voor de grootte van koffieverpakkingen als voorbeeld van een overheidsbemoeienis waar weinig mensen op zitten te wachten.
Hij benadrukte dat ook de afzonderlijke landen zelf een belangrijke taak hebben om de bureaucratie en de papierwinkel terug te dringen. Verheugen verwees naar Denemarken en Spanje, die het starten van een eigen bedrijf hebben vereenvoudigd door de daarbij betrokken overheidsdiensten onder één dak te brengen. Volgens een door de commissaris aangehaald onderzoek uit Nederland zou een besparing op de administratieve kosten een extra economische groei kunnen opleveren van maar liefst 1 procent.