Binnenland

„Hulp in Afghanistan nog jaren geboden”

De internationale militaire aanwezigheid in Afghanistan is nog zeker acht tot tien jaar nodig. Dat zegt de Nederlandse ambassadeur in Afghanistan, Martin de la Bey.

Van onze verslaggever
17 March 2005 08:20Gewijzigd op 14 November 2020 02:20

De Afghaanse bevolking en overheid omarmen de buitenlandse ondersteuning, aldus De la Bey. „Dat is een belangrijk verschil met Irak.” De ambassadeur deed zijn uitspraken gisteren op bezoek bij de Nederlandse militairen op het vliegveld van Kabul.

Sinds juni heeft Nederland een officiële ambassade in Kabul. Volgens eigen zeggen holt De la Bey „van de ene naar de andere uitdaging.” Hij stelt dat „alle zeilen moeten worden bijgezet om te voorkomen dat Afghanistan een narcoticastaat wordt.” De daarmee gepaard gaande criminele macht baart hem zorgen. Het land zou zo’n 600 illegale milities kennen.

Minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking zegde eerder deze week toe dat Nederland de komende twee tot drie jaar actief zal blijven in Afghanistan. Dit om de regering Karzai te steunen in de strijd tegen terrorisme, tegen armoede en voor de opbouw van de democratie. De la Bey vergezelde Van Ardenne op haar rondreis door Afghanistan. Nederland pompt, verspreid over vijf jaar, 120 miljoen euro in het land.

ISAF, de door de NAVO geleide vredesoperatie, is in bijna het gehele land vertegenwoordigd. Onder de vlag van Enduring Freedom maken vooral de Amerikanen jacht op al Qaida en aanhangers van het voormalige Taliban regime. Nederland draagt binnen enkele weken bij aan de strijd tegen het internationale terrorisme met 165 commando’s en mariniers en 85 man luchtmachtpersoneel met vier Chinook helikopters.

Er zijn nu 300 Nederlandse militairen actief in Afghanistan. Over twee weken worden de Apache gevechtshelikopters die deelnemen aan ISAF afgelost door vier F 16’s. In het noorden van het land zit een provinciaal reconstructieteam dat helpt bij de wederopbouw van het land. Ook zit een aantal militairen op het hoofdkwartier van ISAF in Kabul.

Volgens ambassadeur De la Bey zal Afghanistan de Nederlandse Apaches „node missen.” Hun grootste wapen, de ultragevoelige sensoren, bleken het afgelopen jaar uiterst effectief.

De NAVO is naar verluidt naarstig op zoek naar vervanging voor de helikopters. Tot dusver heeft geen enkel land iets aangeboden. Binnen de NAVO lidstaten beschikken Amerika, Groot Brittannië en Griekenland over Apaches. Volgens een ingewijde op het hoofdkwartier hebben de eerste twee landen het te druk in Irak en willen de Grieken „absoluut niet” vallen onder het huidige Turkse commando van ISAF.

In augustus stortte er een Nederlandse Apache (waarde 30 miljoen euro) neer ten noorden van Kaboel. Een onderzoekscommissie concludeerde dat miscommunicatie tussen de twee vliegers van het toestel de oorzaak van de crash was.

Volgens luitenant kolonel Jan Koedijk, commandant van het huidige Apache detachement, wordt er in de opleiding en training van vliegers nadrukkelijker aandacht besteed aan de communicatie. De twee piloten, die het ongeval overleefden, vliegen allebei weer. .

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer