Binnenland

Zonder regels minder aandacht voor veilige werkplek

Meer dan 40 procent van de werkgevers zou minder aandacht besteden aan de arbeidsomstandigheden voor hun werknemers als zij daartoe niet met regels werden gedwongen. Bijna de helft spreekt dit tegen en de rest zou het niet weten.

ANP
16 March 2005 15:18Gewijzigd op 14 November 2020 02:20

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde Werkgeversmonitor Arbeidsomstandigheden. Daarvoor heeft Research voor Beleid in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken 9530 organisaties en bedrijven ondervraagd over hun kennis, houding en gedrag als het gaat om de veiligheid en gezondheid van werknemers.

Bijna 60 procent van de ondervraagde werkgevers zegt aan de regels te voldoen, terwijl 16 procent dat niet (altijd) doet. Circa een kwart stelt meer in veiligheid en gezondheid van het personeel te investeren dan wettelijk voorgeschreven. Kleine bedrijven (tien of minder werknemers) hebben vaker moeite met de Arbo wet, dan grotere organisaties.

De werkgevers zeggen vooral te handelen uit morele motieven (63 procent). De verplichtingen uit de Arbowet en de vrees voor de Arbeidsinspectie is bij 59 procent van belang. De wettelijke verplichtingen worden het vaakst genoemd in de branche delfstofwinning (76 procent) en sectoren onderwijs en gezondheidszorg (71 procent). Terwijl de gezondheid van werknemers vooral voorop staat in de industrie, vervoer, opslag, communicatie en horeca.

Minder belangrijk zijn economische motieven en zorgen over het imago. Wel vindt meer dan driekwart van de ondervraagden dat het hebben van een laag ziekteverzuim zeer belangrijk is voor het imago als werkgever.

Eenderde van de bedrijven en organisaties zou graag zien dat het aantal arboregels vermindert. Een kwart vindt dat de wetgeving in de praktijk beter uitvoerbaar moet worden. Zo vraagt bijna de helft ook om meer eenvoud, overzicht of maatwerk.

Vorig jaar zomer kondigde de toenmalige staatssecretaris van Sociale Zaken, Rutte, aan dat de helft van de arboregels geschrapt kan worden. Volgens zijn opvolger Van Hoof wordt dat lastig, aangezien 70 tot 80 procent voortvloeit uit Europese regels. Wel denkt hij bedrijven meer vrijheid te kunnen geven. Zo wil hij werkgevers en de vakbeweging stimuleren zelf meer tot afspraken te komen over arbeidsomstandigheden, zoals het verminderen van lichamelijke belasting en werkdruk. Daarover zijn de sociale partners in de Sociaal-Economische Raad (SER) om advies gevraagd.

De FNV vreest voor „het uitkleden” van regels en kondigde woensdag de campagne ’Red de Arbowet’ aan. Arbodeskundige W. van Veelen van de vakcentrale: „Wij merken dat bedrijven vooral helderder regels nodig hebben, niet minder. Hele generaties hebben moeten knokken voor deze wet en dat gaan we niet zomaar opgeven”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer