Jaarlijkse volksverhuizing padden en kikkers begonnen
Honderden vrijwilligers staan weer klaar om vele honderdduizenden padden en kikkers te beschermen tijdens de jaarlijkse voorjaarstrek. Volgens de stichting Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland (Ravon) barst de paddentrek deze week in volle hevigheid los.
De paddentrek is dit jaar iets verlaat wegens de vorstperiode begin maart. Volgens de Ravon zijn de eerste dieren inmiddels aan hun verhuizing begonnen. „De dieren reageren heel sterk op de buitentemperatuur. Als het ’s nachts tussen de vijf en tien graden en redelijk vochtig is, dan trekken ze richting de wateren. Waarschijnlijk is er woensdagavond al het nodige te zien", zei J. van Delft, onderzoeker bij de Ravon woensdag.
Padden, kikkers en salamanders trekken jaarlijks in het voorjaar met honderdduizenden tegelijk van het vaste land naar poelen, vijvers en sloten om daar hun eitjes achter te laten. Tijdens de trek passeren ze de nodige wegen. „Padden zijn heel traag. Ze doen er vaak wel vijf minuten over om een gemiddelde B-weg over te steken, met alle gevaar van dien”, zegt Van Delft.
In 1975 werd in het westen van het land in Noordwijk en Bloemendaal begonnen met acties om de amfibieën bij de gevaarlijke oversteek te helpen. Begin jaren tachtig pikten vrijwilligers in het oosten van het land het initiatief op. Inmiddels maken in het hele land jaarlijks vrijwilligers zich op om de padden en kikkers van een wisse dood te redden. Volgens de Dierenbescherming gaat het landelijk om vele honderden vrijwilligers.
„Het is moeilijk vrijwilligers te krijgen, maar veel werkgroepen krijgen bij de paddentrek hulp van kinderen en vooral ook van scholen”, aldus een woordvoerster. In veel gemeenten worden wegen tussen zonsondergang en zonsopkomst afgesloten of worden waarschuwingsborden geplaatst. Elders dragen vrijwilligers in emmertjes de padden en kikkers gevaarlijke wegen over.
In het Kuinderbos in de Noordoostpolder staat langs een lengte van 1.800 meter een scherm dat de padden tegenhoudt bij de oversteek. „Woensdagochtend hebben we zo’n 1800 dieren overgezet. De lente is begonnen”, zegt boswachter H. Bergman opgetogen. Ongeveer vijftien vrijwilligers krijgen hulp van in totaal 460 kinderen van 21 scholen. „Elke ochtend komt een school langs als onderdeel van natuureducatie. Normaal mogen ze alleen kijken, maar nu kunnen ze de natuur letterlijk voelen”. Volgens Bergman is de begeleiding bij de paddentrek van levensbelang voor de dieren. „In het verleden kwam het nog wel eens voor dat in een drukke nacht zo’n vijfhonderd padden werden doodgereden. Zo’n bloedbad komt gelukkig niet meer voor”. Hoe lang de volksverhuizing van de amfibieën aanhoudt, is moeilijk te zeggen. Verwacht wordt dat half april het gros van de dieren een nieuw onderkomen heeft gevonden.