Rechter verbiedt rapen van kievitsei
Het rapen van kievitseieren mag met ingang van vrijdag niet meer. De rechtbank in Leeuwarden haalde woensdag een streep door het oude gebruik en daarmee verdwijnt een eeuwenoude traditie. Friesland gaat bij de Raad van State in hoger beroep tegen de uitspraak.
Waar overal in de Europese Unie al een verbod gold op het rapen van de gespikkelde eitjes, mocht het gebruik in Friesland op cultuurhistorische gronden doorgaan. De Faunabescherming en de Vogelbescherming sloegen een jaar geleden de handen ineen om een verbod te realiseren. Ze daagden de provincie, die de vergunning voor het rapen verleent, voor de rechter. Die oordeelde in 2004 dat er een onderzoek moest komen of en in welke mate het rapen van eieren schadelijk is. Tijdens de hervatting van de rechtszaak begin 2005 bleek dat het onderzoek geen duidelijkheid verschaft.De rechtbank vindt dat Friesland in de vergunning voor het eierenrapen een maximum had moeten stellen aan het aantal eieren dat mag worden meegenomen. Daarnaast had de provincie moeten onderzoeken wat het effect van het rapen in de speciale beschermingszones voor vogels is. „De provincie kan dus met het aanpassen van de vergunning er misschien voor zorgen dat het eierenrapen kan blijven bestaan”, aldus persrechter P. Wijtsma van de rechtbank.
Het verbod voor het rapen gaat officieel in om 00.01 uur in de nacht van donderdag op vrijdag. De Friese gedeputeerde A. Andriesen kon woensdag nog niet zeggen of ook om een schorsing van de uitspraak zal worden gevraagd. Als de Raad van State het besluit van de rechter zou schorsen, kan dit jaar nog worden geraapt.
De Vogelbescherming is tevreden met de uitspraak. Volgens de organisatie is weidevogelbeheer dat zich bezighoudt met bescherming, hierdoor een stap dichterbij gekomen. De commissaris van de koningin in Friesland neemt traditiegetrouw het eerstgevonden kievitsei in ontvangst. De Vogelbescherming nodigt hem uit dit jaar een nestbeschermer te zetten rond het eerstgevonden kievitsnest.