Binnenland

Betrouwbaarheid taaltoets inburgeraars in geding

Hoogleraren en het onderzoeksinstituut TNO twijfelen aan de betrouwbaarheid van de taaltoets die migranten van buiten de Europese Unie in hun land van herkomst moeten afleggen, voordat ze naar Nederland mogen komen. Volgens hen is de technologie van de automatische spraakherkenning die daarbij wordt gebruikt, nog onvoldoende ontwikkeld om voor dit doel te gebruiken.

ANP
16 March 2005 13:24Gewijzigd op 14 November 2020 02:20

De hoogleraren C. Groenendijk (rechtssociologie) en dr. L. Boves (taal– en spraaktechnologie) van de Radboud Universiteit Nijmegen wijzen er in een brief aan de Tweede Kamer onder meer op dat het zeer waarschijnlijk is dat de spraakherkenner fouten zal maken. Vooral de herkenning van het Nederlands met diverse buitenlandse accenten vormt daarbij een probleem.

Ook bestaat volgens de wetenschappers het risico dat de herkenner antwoorden verkeerd verstaat als de kandidaten bijgeluiden als ’ehm’ maken of een spraakgebrek hebben. De Tweede Kamer spreekt later woensdag over de inburgeringstoets in het buitenland, waar de mondelinge taaltoets deel van uitmaakt.

Kandidaten moeten op de Nederlandse ambassade in hun land inbellen met een computer met spraakherkenning om het examen te doen. Volgens de hoogleraren kan de kwaliteit van de telefoonverbinding van invloed zijn op de prestaties van automatische spraakherkenning. Ze vragen zich af of minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) kan garanderen dat alle betrokken ambassades over goede telefoonlijnen beschikken.

S. van Wijngaarden, groepsleider van de TNO–afdeling in Soesterberg die zich met spraakherkenning bezighoudt, kent het systeem niet dat gebruikt gaat worden, maar hij vindt de kritiek van de hoogleraren geloofwaardig. Volgens hem is er op dit moment geen enkel spraakherkenningssysteem dat buitenlandse accenten goed kan herkennen.

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat het systeem ergens in de wereld flink is verbeterd, zei Van Wijngaarden. Hij acht het echter „onwaarschijnlijk dat die sprong vooruit is gemaakt" en als dat wel het geval was geweest, had hij of een van de andere onderzoekers dat wel geweten, aldus de TNO–medewerker.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer