Binnenland

Rotterdam ontslaat meer ambtenaren dan in 2003

De gemeente Rotterdam heeft vorig jaar 48 ambtenaren ontslagen, 13 meer dan in 2003. In ongeveer de helft van de gevallen ging het om disciplinair ontslag wegens plichtsverzuim. Rotterdam telt ongeveer 18.000 ambtenaren.

Regioredactie
16 March 2005 09:58Gewijzigd op 14 November 2020 02:20

Andere redenen voor ontslag waren geweldpleging, intimidatie, fraude en oneigenlijk gebruik van gemeentelijke eigendommen. Wethouder Janssens (Personeel) verklaarde het toegenomen aantal ontslagen ambtenaren dinsdag door te wijzen op het striktere integriteitsbeleid van de gemeente.

Zo moeten nieuwe medewerkers van de gemeente de ambtseed afleggen, is de klokkenluidersregeling aangescherpt, volgden afdelingshoofden een speciale training, worden topambtenaren geacht een voorbeeldfunctie te vervullen en geldt al geruime tijd een gedragscode.

„Als je steviger met het integriteitsbeleid bezig bent, is het ook logisch dat je meer vindt”, zei de woordvoerder van Janssens. „Wij willen graag bekendstaan als een gemeente waar het loont om eerlijk te zijn. Integriteit blijft bij ons niet steken bij een mooi verhaal.”

Bij plichtsverzuim door ambtenaren moet volgens de woordvoerder gedacht worden aan ongeoorloofde afwezigheid. „Iemand die zomaar thuisblijft, krijgt een waarschuwing. Maar als dat vaker gebeurt, wordt hij de laan uitgestuurd.”

Rotterdam heeft sinds maandag ook een Rotterdamse Integriteit Kubus (RIK), een film met dilemma’s waar ambtenaren mee te maken kunnen krijgen. De vraag wat je als ambtenaar doet als je beste vriend een huis gaat kopen en jij weet dat om de hoek een opvanghuis voor verslaafden komt, wordt daarbij niet geschuwd. De film gaat onder meer gebruikt worden tijdens de ceremonie waarbij nieuwe ambtenaren de eed afleggen.

Het college voor arbeidszaken van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verwacht dat in de toekomst meer ambtenaren worden bestraft voor integriteitsschending. Dat komt niet omdat Nederland steeds corrupter is, integendeel. Er is meer aandacht voor integriteit en werkgevers treden sneller op, legde een woordvoerder gisteren uit.

Nederland staat op de jaarlijkse ranglijst van het onafhankelijke Transparency International (TI) al jaren bij de tien minst corrupte landen ter wereld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer