Binnenland

Tweede Kamer tegen afluisteren advocaat

Een meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, PvdA en SP vindt dat politie en justitie in beginsel geen telefoongesprekken tussen advocaten en hun cliënten mogen aftappen. De fracties willen de regels rond afluisteren aanpassen en snel met minister Donner van Justitie over de kwestie debatteren.

ANP
16 March 2005 09:09Gewijzigd op 14 November 2020 02:20

De vrije communicatie tussen advocaten en hun cliënten is volgens VVD-kamerlid Weekers een van de fundamentele beginselen in het rechtsbestel. Het verschoningsrecht en de geheimhoudingsplicht van advocaten mogen niet gefrustreerd worden door telefoontaps, zei hij dinsdag in een reactie op de uitspraak van de rechter in Den Haag dat politie en justitie de telefoongesprekken van advocaten mogen blijven afluisteren.

Het is nu zo dat de officier van justitie dergelijke opnames beoordeelt. Informatie die onder het beroepsgeheim van advocaten valt, mag niet in het strafproces worden gebruikt en moet worden vernietigd. De VVD en de PvdA vinden dat niet de officier van justitie, die zich met de opsporing bezighoudt, maar de onafhankelijke rechter-commissaris het besluit moet nemen de taps aan het strafdossier toe te voegen of deze te vernietigen.

Volgens PvdA-kamerlid Wolfsen moet de wet op dit punt worden aangepast. „We willen gewoon niet dat advocaten structureel worden getapt”, zei hij. Ook voor de VVD is het uitgangspunt „niet tappen”, zei Weekers, tenzij een advocaat zelf wordt verdacht van strafbare feiten. Hij vindt dat Donner „erg star” in het dossier zit en het lijkt er volgens Weekers op dat de minister zich „eenzijdig” richt op de belangen van het openbaar ministerie.

CDA-kamerlid Van Haersma Buma ziet geen reden om de regels rond het aftappen van telefoongesprekken te veranderen. Ook vindt hij niet dat de rechter-commissaris een rol in deze kwestie moet krijgen. Dat zou alleen maar leiden tot meer bureaucratie in het strafproces, aldus het kamerlid.

Het aftappen moet geen regel zijn en dat is het volgens hem ook niet. Het mag volgens Van Haersma Buma alleen gebeuren bij ernstige misdrijven. Ook vindt hij dat advocaten zich niet achter het verschoningsrecht mogen verschansen, omdat zij gewild of ongewild betrokken kunnen raken bij criminele activiteiten zoals witwaspraktijken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer