Kerk & religie

Overleg moslims en christenen in Egypte

Kerkelijke en islamitische leiders uit alle Arabische landen zaten dinsdag broederlijk naast elkaar tijdens de opening van een tweedaagse conferentie in Egypte van de Raad van Kerken in het Midden-Oosten en het Internationale Islamitische Forum voor Dialoog.

Van onze correspondent
16 March 2005 08:38Gewijzigd op 14 November 2020 02:20

Maar al snel werd duidelijk dat ze het niet eens waren over de inhoud van de dialoog die ze willen voeren. Wel vinden alle deelnemers aan de conferentie dat de dialoog spanningen in de wereld en onderlinge misverstanden moet tegengaan.

Voor de koptische patriarch Shenouda is er al veel bereikt als islamitische en christelijke leiders elkaar, voor het oog van het miljoenenpubliek van de televisie, ontmoeten en daarmee respect voor elkaar tonen.

Bisschop Makram Boulos Mattar, maronitisch bisschop van Beiroet, blonk uit door fraaie formuleringen in zijn betoog over een geschiedenis van de oriënt die harmonieus van de ene in de andere periode vloeit. Ook verschillende moslimsprekers schilderden zo’n ideaalbeeld.

Girgis Saleh, secretaris-generaal van de Raad van Kerken in het Midden-Oosten, wees op de praktische waarde van een dialoog waarin je moeilijke thema’s, zoals mensenrechten, met elkaar kunt bespreken.

Ds. Safwat al-Bayadi, voorzitter van het protestantse overlegorgaan met de overheid, vertelde de aanwezigen dat de geschiedenis van zowel moslims als christenen vol geweld is. Beide groepen hebben, zei hij, de godsdienst voor hun eigen politieke doelen misbruikt. Dat resulteerde onder andere in een wijd verspreid bitter gevoel ten opzichte van de westerse wereld. Dialoog moet in de ogen van ds. Al-Bayadi tot vrede leiden en tot een gemeenschappelijke aanpak van sociale problemen zoals armoede.

Sheikh Tantawi, hoofd van de gezaghebbende al-Azhar-moskee en de universiteit in Caïro, benadrukte dat dialoog niet over dogma’s mag gaan.

De anglicaanse bisschop Moenir was het daarmee niet eens. „Ik wil in de dialoog mijn eigen christelijke geloof kunnen uitleggen en niet alleen praten over gemeenschappelijke morele waarden, rechtvaardigheid en vrede.”

Veel deelnemers menen echter dat het presenteren van de verschillen deze juist zullen verdiepen en willen er daarom liever niet over praten. Anderen vinden dat als dit niet gebeurt, de dialoog te oppervlakkig wordt. Daarmee is er nog geen zicht op overeenstemming over de vraag wat de dialoog nu eigenlijk moet inhouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer