Zwolle zoekt rustplaats voor A Kempis
In Zwolle wordt gezocht naar een nieuwe rustplaats voor de beenderen van de theoloog Thomas a Kempis (1379/80-1471), auteur van het wereldberoemde spirituele geschrift ”Navolging van Christus”. De schrijn met zijn stoffelijk overschot bevindt zich in een kerk die over enkele maanden gesloten wordt, meldde een woordvoerder van de parochie dinsdag.
De stichting Grafmonument Thomas a Kempis wil nu een prijsvraag uitschrijven voor het ontwerp van een nieuw grafmonument. De schrijn stond sinds 1897 in een 9 meter hoog monument in de oude Sint-Michaëlskerk in het centrum van Zwolle. Voor dit monument werd toentertijd ook een prijsvraag onder kunstenaars uitgeschreven. De kerk en het monument werden in 1965 gesloopt. De schrijn kreeg een plaats in de nieuwe Sint-Michaëlskerk in het noorden van de stad.
„Het parochiebestuur is voornemens de kerk te sluiten. We hebben te veel kerken voor het teruglopende aantal parochianen”, zegt P. Loos, vice-voorzitter van parochie Thomas a Kempis. Het bestuur wil in overleg met de kerkgangers bepalen waar de schrijn van de theoloog komt te staan. „Eerst moet het bisdom zich echter nog uitspreken over de voorgenomen sluiting van de kerk.”
Stichting Grafmonument Thomas a Kempis wil de verhuizing van de schrijn aangrijpen om een nieuw grafmonument te bouwen voor de beroemde theoloog die woonde en werkte in een klooster op de Agnietenberg bij Zwolle.
„We hopen dat het monument in de Peperbus in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in het centrum komt. Het moet een monumentaal kunstwerk worden waarin onderdelen zitten van het oude monument. Bij de sloop zijn deze onderdelen toen bij particulieren terechtgekomen”, zei P. Pinkse, voorzitter van de stichting. Een eerder plan van de stichting om het oude monument te herbouwen, bleek financieel onhaalbaar.
Thomas a Kempis, geboren in Kempen bij het huidige Kleef in Duitsland, was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Moderne Devotie, een middeleeuwse kerkelijke vernieuwingsbeweging. ”Navolging van Christus” is na de Bijbel vermoedelijk het meest gedrukte spirituele geschrift van de westerse christenheid.