Buitenland

Homohuwelijk Californië ten onrechte verboden

NEW YORK - Het huidige verbod op het homohuwelijk in Californië is in strijd met de grondwet van deze staat. Dat stelde rechter Richard Kramer maandag in de zaak die was aangespannen door de gemeente San Francisco en twaalf homoparen.

Van onze correspondent
15 March 2005 11:49Gewijzigd op 14 November 2020 02:20

De grondwet van Californië garandeert elke burger gelijke rechten. Dat betekent volgens de rechter dat homoparen of lesbische paren het recht op een huwelijk niet ontzegd kan worden.Kramer volgt hier dezelfde argumentatie als het hooggerechtshof van de staat Massachusetts, dat eind 2003 verklaarde dat het homohuwelijk in deze staat gelegaliseerd moest worden. Een rechter in New York volgde vorige maand dezelfde argumentatie in een zaak waarin de stad New York intussen in beroep is gegaan.

Na de ontwikkelingen in Massachusetts verklaarde burgemeester Gavin Newsom van San Francisco in Californië een jaar geleden dat zijn stad homoparen in de echt zou verbinden. Duizenden paren maakten daarvan gebruik, maar hun verbintenis werd later door het hooggerechtshof van Californië nietig verklaard. Newsom had zijn bevoegdheden als burgemeester overschreden volgens het hooggerechtshof. Het hof sprak zich niet uit over de grondwettelijkheid van het verbod op het homohuwelijk in Californië.

De vraag of dit verbod al dan niet in overeenstemming is met de grondwet, legden Newsom en twaalf homoparen voor aan rechter Richard Kramer. Deze besliste dat het verbod in strijd is met de Californische grondwet.

Voorstanders van het homohuwelijk juichten dit toe. Tegenstanders waren uiteraard minder enthousiast. „Het traditionele huwelijk kan niet zomaar even door de beslissing van een enkele rechter onderuit gehaald worden; dit is werkelijk belachelijk”, aldus Mathew Staver van de organisatie Liberty Counsel, die zich verzet tegen legalisering van het homohuwelijk.

Het verbod op het homohuwelijk in Californië is gebaseerd op een wet van 1977 plus de uitslag van een referendum in 2000 waarbij een huwelijk wordt gedefinieerd als een verbintenis tussen een man en een vrouw. „Dit is een eerste stap in een juridische strijd die waarschijnlijk eindigt bij het hooggerechtshof”, aldus gouverneur Arnold Schwarzenegger van Californië.

De beslissing van rechter Kramer betekent overigens niet dat San Francisco’s homohuwelijken die vorig jaar nietig werden verklaard, nu ineens weer geldigheid hebben. „Die verbintenissen werden nietig verklaard door het hooggerechtshof en die beslissing respecteren wij. Hier gaat het om de vraag of de geldende wetgeving in overeenstemming is met de grondwet. Rechter Kramer denkt van niet, maar dat is waarschijnlijk niet het laatste woord dat hierover gesproken wordt”, aldus burgemeester Newsom van San Francisco.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer