Mussolini drinkt alleen nog cappuccino
Drie keer daags een cappuccino, dat dieet heeft de kleindochter van Benito Mussolini zichzelf opgelegd. Ze wil zo het gerechtshof dat moet beslissen over de toekomst van haar politieke partij op andere gedachten brengen. Volgens politieke tegenstanders krijgt Alessandra Mussolini er in geval een beter figuur van.
De beroemdste kleindochter van Italië zit voor het geopende raam van een oude camper aan de Via Flaminia in Rome. Achter de camper raast het verkeer langs. Alessandra Mussolini, zoals de 42-jarige kleindochter van Benito Mussolini heet, zit achter haar derde cappuccino van de dag. Italianen drinken eigenlijk na elven geen cappuccino meer, maar Mussolini moet wel wil ze niet misselijk worden: ze is in hongerstaking. „Vanavond geen warm eten”, zegt ze vanachter het geopende raam. „En dat tot en met vrijdag.”
Over drie dagen beslist het regionale administratieve gerechtshof, dat zetelt in het gebouw waarvoor Mussolini haar camper heeft neergezet, over de beslissing van de kiescommissie om Mussolini en haar partij voor de komende regionale verkiezingen uit te sluiten.
De kiescommissie had geconstateerd dat de deelname van het Sociaal Alternatief, zoals Mussolini’s extreem rechtse partij heet, steunde op bijna 900 valse ondersteuningsverklaringen. Het onderzoek naar de geldigheid van de ondersteuningsverklaringen werd gestart na een tip van de Nationale Alliantie, een concurrerende partij waarvan Francesco Storace lijsttrekker is.
Het besluit afgelopen weekend zorgde voor een schuimbekkende Mussolini. „Ik zweer op mijn grootmoeder Rachele (de echtgenote van Benito Mussolini, red.) dat ik Francesco Storace afbreek. Dit is een staatsgreep op zijn Ceausescu’s. Het zijn varkens, smerige varkens.”
Het straatvechten heeft de in Rome geboren parlementariër niet van een vreemde. Alessandra Mussolini is de dochter van Romano, de enige nog in leven zijnde zoon van Benito Mussolini, tussen 1922 en 1943 dictator van Italië. De bekendste kleindochter van Italië, zoals ze wel eens wordt genoemd, is sinds 1992 lid van het Huis van Afgevaardigden voor de Nationale Alliantie. Deze partij heeft haar wortels in het neofascisme, hoewel zij sinds ruim tien jaar een nieuwe, gematigde koers vaart. Een richting die Alessandra Mussolini niet zint.
Vijftien maanden geleden brak ze met de partij uit woede om de woorden van partijleider Gianfranco Fini, de tegenwoordige minister van Buitenlandse Zaken. Fini had gezegd dat het fascisme een „absoluut kwaad” was geweest. Dat kon Alessandra, die het gedachtegoed van haar opa levend houdt, niet verkroppen.
De naam Mussolini en de markante persoonlijkheid van Alessandra kunnen rekenen op een indrukwekkende aanhang. Kort voor de Europese verkiezingen van vorig jaar startte ze haar eigen extreem rechtse partij, het Sociaal Alternatief, die zonder veel problemen een half miljoen kiezers trok. Ze kwam er rechtstreeks mee in het Europees Parlement. In de peilingen voor de regionale verkiezingen in april doet ze het in het gewest Latium heel goed. Uit een opiniepeiling van afgelopen vrijdag door het financieel-economische dagblad Il Sole 24 Ore blijkt dat Mussolini goed is voor 9 procent van de stemmen.
Haar electorale aantrekkingskracht gaat ten koste van Francesco Storace, de huidige gouverneur die streeft naar zijn herverkiezing. Door de afsplitsing van Mussolini dreigt hij het onderspit te delven tegen de kandidaat van centrumlinks, een bekende presentator van een consumentenprogramma op tv. „Met het besluit van de kiescommissie wint Storace”, zei de opiniepeiler Nicola Piepolo maandag in La Repubblica. „Mussolini trekt veel proteststemmers. Een deel zal nu niet de gang naar de stembus maken. Anderen komen terug bij Storace.”
Maar Alessandra Mussolini doet er alles aan om het niet zo ver te laten komen. Haar hongerstaking leidt tot veel media-aandacht, en dat moet zorgen voor druk op het gerechtshof. Sympathiserende politici komen dagelijks bij haar op de cappuccino, zoals gistermiddag de secretaris van de Radicale Partij, die haar aan de campertafel moed insprak.
Mussolini’s voorbeeld is ongetwijfeld de bejaarde voorman van die partij, die jaarlijks wel een paar keer naar het middel van de hongerstaking grijpt om politieke besluitvorming door te drukken. Al twee keer moest president Ciampi hem smeken ermee te stoppen. Ciampi hoeft echter niet voor Mussolini te vrezen, die vanachter het raam van de camper zegt alle vertrouwen in de rechterlijke macht te hebben. „Totdat het tegendeel is bewezen”, voegt ze er bijna dreigend aan toe. Vanavond en de komende nachten zal Mussolini in de kleine camper slapen. Ze wijst naar de achterzijde van de kampeerwagen. De bank waarop nu partijleden zitten, zal haar slaapplaats zijn.
Volgens haar politieke tegenstanders is er niets mis met een korte hongerstaking. „Mussolini is zo’n opgewonden standje, een hongerstaking zal haar goed doen. Het is ook goed voor haar gezondheid, gezien het feit dat vrouwen zeer aan afvallen hechten”, zei minister Maurizio Gasparri, lid van de Nationale Alliantie, maandag ironisch.