Alom boosheid over oorlogswet China
In Taiwan en binnen de internationale gemeenschap is met verontwaardiging gereageerd op een Chinese wet die eventueel geweld tegen Taiwan goedkeurt. De ”antiafscheidingswet” wordt als een bedreiging gezien voor de broze status-quo in de regio.
„De Verenigde Staten zijn tegen alle pogingen om de toekomst van Taiwan op een niet-vreedzame manier te bepalen”, liet woordvoerder Scott McClellan van het Witte Huis maandag weten. „We willen geen unilateraal optreden zien waardoor de spanningen in de regio toenemen.”
Als er ooit gevechten uitbreken tussen China en Taiwan, komen de Verenigde Staten in een lastig parket. Washington is de grootste wapenleverancier van Taiwan en heeft zich ertoe verplicht Taiwan te helpen zich te verdedigen. Tegelijkertijd erkent Washington alleen Peking als regering van China en heeft het beloofd geen diplomatieke banden te onderhouden met Taipei. De VS voeren zware druk uit op Taiwan om niet de onafhankelijkheid uit te roepen.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, zal haar zorg over de Chinese Taiwan-wet uitspreken als zij deze week op een rondreis door Azië China aandoet, zei haar woordvoerder Richard Boucher.
Ook de Europese Unie heeft zich maandag in een verklaring uitgesproken tegen een eenzijdig optreden van China. De EU zit in een lastig parket omdat het een vijftien jaar oud wapenembargo tegen China wil opheffen. Met name Frankrijk maakt zich daar sterk voor. Dit tot woede van de VS, die vrezen dat wapenleveranties het evenwicht tussen China en Taiwan zullen verstoren. Een Franse regeringswoordvoerder liet maandag weten dat er „geen verband” is tussen de opheffing van het embargo en de nieuwe Chinese wet.
De wet, die een aanval op Taiwan toestaat als het eiland zich onafhankelijk verklaart van China, werd maandag aangenomen tijdens de jaarlijkse zitting van het Chinese parlement. De wet stelt dat China „niet-vreedzame middelen en andere noodzakelijke maatregelen” zal gebruiken als Taiwan zich officieel onafhankelijk verklaart. Het leger mag ook ingrijpen als de mogelijkheden voor een vreedzame hereniging „geheel uitgeput” zouden raken.
Taiwan is feitelijk onafhankelijk sinds de beëindiging van de burgeroorlog in 1949. Peking beschouwt het eiland echter als een opstandige provincie en streeft uiteindelijk naar hereniging. De Chinese leiders hebben al vaker met militaire maatregelen gedreigd als Taiwan zich van China zou afscheiden of zou weigeren een dialoog over hereniging voort te zetten.
Peking hoopt dat de zogenoemde antiafscheidingswet de Taiwanese president Chen Shui Bian ervan weerhoudt diens streven naar zelfstandigheid voort te zetten. Het staatshoofd zou Taiwan onafhankelijk willen zien voordat zijn tweede en laatste ambtstermijn in 2008 afloopt.
Taipei veroordeelde maandag de Chinese maatregel scherp. President Chen wees de wet van de hand als een bedreiging voor de regionale stabiliteit en veiligheid. Hij riep een miljoen landgenoten ertoe op om op 26 maart te demonstreren tegen de Chinese maatregel.
Overigens heeft Rusland zijn steun uitgesproken voor de Chinese oorlogswet. Rusland, dat nauwe banden met China onderhoudt, meldde dat het de Taiwanese onafhankelijkheid niet kan steunen.