Boskoop krijgt waardevol Wassenaars archiefstuk
De gemeente Boskoop heeft dinsdagmiddag van een Wassenaarse gemeentearchivaris een 230 jaar oud archiefstuk overhandigd gekregen. Het is bij toeval ontdekt en maakt onder meer duidelijk hoe de boomteelt in Boskoop is gekomen.
Het boekwerk ”Protocol van opdrachten en schuldbrieven van de Heerlijkheid Zuidwijk” is geschreven tussen 1655 en 1776. Voor Boskoop is het werk van grote waarde omdat de meeste documenten uit die tijd verloren zijn gegaan bij een brand in 1753. Heerlijkheid Zuidwijk werd in 1845 omgevormd tot de zelfstandige gemeente Zuidwijk, die later in Boskoop opging.
De Wassenaars archivaris C. C. Glopper kreeg twee jaar geleden van het huidige nationaal archief documenten die onder meer betrekking hadden op de vroegere ”Heerlijkheid Zuidwijk”.
Tijdens het bestuderen van de documenten kwam de archivaris echter allerlei zaken over Boskoop en Reeuwijk tegen. Glopper: „Bij navraag bleek er bij Boskoop nog een heerlijkheid Zuidwijk te hebben bestaan. Het protocol is een gerechtelijk boek dat heel veel informatie geeft over hypothecaire acties en schuldbekentenissen. Het is voor veel mensen aardig om te lezen, al is het oude taalgebruik vaak een obstakel. Je mag hopen dat de schulden van de verschillende families in de loop der tijd vereffend zijn.”
„Het enige wat wij weten van de vroege historie van Boskoop komt uit stukken die niet in Boskoops bezit zijn”, vertelt voorzitter G. Vaartjes van de Boskoopse Historische Vereniging. „Het stuk uit Wassenaar zal ons niet alleen meer vertellen over de geschiedenis van Zuidwijk, maar ook opheldering geven over hoe de boomteelt vanuit Rijnsburg naar Boskoop is gekomen. We weten dat men vanuit Rijnsburg is gestimuleerd om naar Boskoop te gaan vanwege de vruchtbare grond, maar het verdere verloop is onduidelijk. Het is een stuk dat we als historische vereniging snel, maar ook in alle rust grondig willen bestuderen.”