Binnenland

Geestelijke gezondheidszorg: besluit gemeenten serieus nemen

De geestelijke gezondheidszorg neemt het besluit van gemeenten om uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) te stappen heel serieus en heeft grote zorgen. Koepelorganisatie de Nederlandse ggz wil dat het Rijk er alles aan doet om „de gemeenten weer aan boord te krijgen”. Voorzitter Ruth Peetoom laat na ingelast overleg weten: „Zonder gemeenten kunnen we de afspraken uit het IZA niet nakomen en wordt dus de voortgang bemoeilijkt.”

ANP
29 November 2024 14:47Gewijzigd op 29 November 2024 18:05

De gemeenten besloten vrijdag dat ze voorlopig niet meer meedoen aan het Integraal Zorgakkoord. Dat is een verzameling afspraken die het Rijk, gemeenten en de zorg twee jaar geleden hebben gemaakt, onder het vorige kabinet. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat minder mensen zorg nodig hebben, en dat de mensen die wel zorg nodig hebben die zo snel en zo goed mogelijk krijgen. Dat moet de zorg toegankelijk en betaalbaar houden. Gemeenten vinden dat ze te weinig geld van het Rijk krijgen om hun werk uit te voeren.

Op een ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stemde 93,4 procent voor opschorting van het akkoord.

De Nederlandse ggz heeft in 2022 het zorgakkoord ondertekend, net als de VNG. De koepel blijft „vooralsnog” wel aangesloten bij het zorgakkoord.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer