Nuon: 1 miljard euro voor nieuwe centrales
Nuon investeert de komende vijf tot zeven jaar 1 miljard euro in nieuwe energiecentrales. De stroomleverancier doet dat, omdat rond het eind van dit decennium minder reservecapaciteit beschikbaar is. Daardoor neemt de kans op stroomtekorten toe. Bovendien moet Nuon enkele bestaande centrales vervangen.
Dat zei bestuursvoorzitter L. van Halderen maandag. De bouw van de nieuwe centrales is echter nog niet helemaal zeker en hangt af van een mogelijke splitsing van de energiebedrijven. Als minister Brinkhorst van Economische Zaken zijn zin krijgt en de leveranciers worden gesplitst in een netwerk- en een productiebedrijf, gaat Nuon de voorgenomen investering „heroverwegen".
De energiebedrijven zijn fel gekant tegen een splitsing. „We gaan ervan uit dat het niet gaat gebeuren’, zei Van Halderen. Er zijn volgens hem voldoende alternatieven, waarover met het ministerie wordt gesproken. Economische Zaken moet volgens Van Halderen vormen van privatisering mogelijk maken, zonder dat daarbij sprake is van een splitsing. Zo wil Nuon dat zijn aandeelhouders de mogelijkheid krijgen hun belang gedeeltelijk of geheel te verkopen.
Over de locatie van de nieuwe centrales bleef Van Halderen vaag. Nuon produceert nu stroom in Utrecht, IJmuiden en Amsterdam. De nieuwe centrales gaan stroom opwekken met kolen, gas of biomassa. Kernenergie is uitgesloten. „De discussie daarover duurt tien jaar, vervolgens heb je tien jaar nodig om te investeren", aldus Van Halderen. Daar komt bij dat Nuon geen voorstander van kernenergie is. Nederlanders moeten volgens Van Halderen zuiniger omgaan met stroom. Zo kan worden voorkomen dat kernenergie nodig is.
Nuon heeft vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 387 miljoen euro. Dat is 49 procent meer dan in 2003. Het grootste deel van deze stijging komt door eenmalige belastingmeevallers, die 123 miljoen euro opleverden. De omzet daalde met 3 procent naar 4,9 miljard euro. De onderneming schrijft dat vooral toe aan desinvesteringen.
Operationeel directeur P. Erich sprak van een bewogen jaar. De liberalisering van de energiemarkt is niet probleemloos verlopen. Nuon heeft grote problemen bij het verwerken van de rekeningen van klanten die op een andere energieleverancier zijn overgestapt. „We hebben driehonderd medewerkers ingezet om de achterstanden weg te werken. Dat kostte enkele miljoenen euro’s". Minister Brinkhorst wil dat voor 1 juli de problemen zijn opgelost. Dat gaat lukken, zei Erich.
Nuon heeft vorig jaar 7800 klanten afgesloten die hun rekening niet hadden betaald. Een forse stijging vergeleken met 2003, toen 6600 mensen geen stroom meer kregen. Het energiebedrijf heeft zijn afsluitbeleid verscherpt.