BinnenlandWolf

Oog in oog met de wolf; hoe gaan de buurlanden om met confrontaties?

De aanwezigheid van de wolf leidt in Nederland tot flinke discussie. Hoe gaan ze in buurlanden met het dier om?

25 November 2024 19:51Gewijzigd op 27 November 2024 08:47
Wie oog in oog met een wolf staat, kan zich het beste zo groot mogelijk maken en hard schreeuwen. beeld iStock
Wie oog in oog met een wolf staat, kan zich het beste zo groot mogelijk maken en hard schreeuwen. beeld iStock

Hoe gaat het met de wolf in de buurlanden Duitsland en België?

De wolf is sinds 1979 een van de best beschermde diersoorten van Europa. Sinds in 1996 de eerste in Duitsland werd gespot, is het roofdier bezig met een opmars door heel Europa.

Duitsland telde in 2023 ongeveer 190 roedels. Dit aantal groeit met 10 procent per jaar. In totaal gaat het om bijna 1400 wolven. In 2017 vestigde de eerste wolf zich in Wallonië. In België zijn dit voorjaar 24 wolven geteld in vier roedels. De meeste leven in Vlaanderen.

Hoe reageren de Duitsers op de wolf?

Uit onderzoek eerder dit jaar blijkt dat 73 procent van de Duitsers de wolf warm welkom heet. Op het platteland is de weerstand tegen de wolf groter dan gemiddeld, vanwege de slachting die het dier kan aanrichten onder schapen. Gemiddeld vindt 15 procent van de Duitsers de wolf een bedreiging voor mensen. . Veertig procent van de hoogopgeleide Duitsers durft het bos niet alleen in als daar een wolf is gesignaleerd.

Is die angst terecht?

Volgens het Duitse ministerie van Natuurbescherming is de wolf geen gevaar voor mensen.Wolven zouden prima naast mensen kunnen leven, ook in dichtbevolkte gebieden. „Het behoort tot het normale gedrag van wolven dat ze 's nachts af en toe dorpen doorkruisen of voedsel zoeken aan de rand van het dorp. Dergelijk gedrag levert in het algemeen geen gevaar op voor de mens.”

Hoe denken de Belgen erover?

Ook het Belgische agentschap Natuur en Bos noemt de wolf „ ongevaarlijk ”. „De angst wordt nu grotendeels gevoed door sprookjes waarin de wolf de slechterik speelt. In werkelijkheid zijn wolven juist kwetsbaar en schuw.” Woordvoerder Jeroen Denaeghel stelt desgevraagd dat er in Vlaanderen nog geen enkel incident is geweest waarin een mens bedreigd werd door een wolf. „Wel verscheen hij al eens in de tuin van mensen en nam het dier een bordercollie te grazen.”

En als de wolf op je afkomt?

Meestal houden wolven een afstand van minstens 100 meter tot mensen. Komen ze dichterbij, dan kan het helpen om hard te schreeuwen  of in de handen te klappen. „Blijf staan, sta rechtop en probeer hem te intimideren. In zo’n geval kunt u beter een stap in de richting van het dier zetten in plaats van achteruit te lopen”, adviseert het Duitse ministerie. Aanvallen van wolven op mensen zijn in Europa overigens zeer zeldzaam.

Meer over
De wolf

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer