Israël stuurt meer troepen naar Gaza
Israël stuurt deze zomer 3000 extra soldaten naar de Gazastrook, in verband met de ontruiming van de joodse nederzettingen aldaar. Anders dan eerder de bedoeling was wordt het leger ook ingezet bij de ontruiming, zo meldden veiligheidsfunctionarissen zondag in Jeruzalem.
De extra troepeninzet houdt verband met het recente besluit van minister van Defensie Shaul Mofaz om de nederzettingen in een maand tijd te ontruimen, in plaats van in twee maanden.
Het was aanvankelijk de bedoeling dat 6000 soldaten de 21 nederzettingen in de Gazastrook tijdens de ontruiming zouden beschermen tegen Palestijnse aanvallen. De evacuatie van de 8500 kolonisten zou worden uitgevoerd door de politie. De nederzettingen worden in juli ontruimd.
Woordvoerder Eran Sternberg van de kolonisten in de Gazastrook reageerde gelaten op het nieuwe tijdschema voor de ontruiming. „Hij (Mofaz, red.) weet dat de kolonisten sterk zijn en op hun plek blijven. Geen leger op aarde kan hen verwijderen, niet in 3 weken en niet in 200 weken”, zei hij.
Kolonisten die van plan zijn zich te verzetten tegen hun evacuatie zijn bezig te hamsteren, omdat ze er rekening mee houden dat het leger het onmogelijk zal maken dat ze worden bevoorraad.
De stafchef van het Israëlische leger, Moshe Yaalon, maakte zondag bekend dat Israël een tijdelijke muur tussen Jeruzalem en de Westoever gaat bouwen, in afwachting van een rechterlijke uitspraak over de legitimiteit van de afscheiding. De tijdelijke muur moet voor juli zijn verrezen, aldus Yaalon. Israël is bezig langs de hele Westoever een muur te bouwen, met als doel Palestijnse zelfmoordaanslagen in Israël te voorkomen. Omdat bewoners van grensdorpen naar de rechter zijn gestapt, ligt de bouw van de muur al geruime tijd stil.
De belangrijkste Palestijnse onderhandelaar, Saeb Erekat, veroordeelde het Israëlische plan om een tijdelijke muur te bouwen en zei dat het vooruitloopt op de uitkomst van onderhandelingen over een Palestijnse staat. Omdat door de muur hele stukken van de Westoever bij Israël zouden worden gevoegd, besloot het kabinet vorige maand, daartoe gelast door het hooggerechtshof, de loop van de muur te verleggen. Nog steeds echter zou de Westoever door de muur 8 procent van zijn gebied kwijtraken aan Israël.
Ook de Palestijnse leider Mahmud Abbas riep Israël zondag op de afscheiding die het langs de Westoever aan het optrekken is, af te breken. In een interview met de Israëlische televisie zei hij goede hoop te hebben dat alle Palestijnse groepen op een deze week in Egypte te houden bijeenkomst zullen besluiten tot een bestand voor onbepaalde tijd, „zolang de situatie in een positieve richting blijft bewegen.”
Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag bepaalde vorig jaar dat de muur illegaal is en afgebroken moet worden. Uitspraken van het hof zijn echter niet bindend.
In Hebron op de Westoever is zondag een massale vechtpartij uitgebroken tussen aanhangers van de extremistische Palestijnse moslimgroep Hamas en aanhangers van de Fatah-partij van Abbas. Zeker negen mensen raakten gewond, onder wie een fotograaf van het Franse persbureau AFP.
De Hamas-beweging wil meedoen aan de Palestijnse parlementsverkiezingen van juli. Hamas boycotte in januari nog de presidentsverkiezingen, waarbij de gematigde Mahmud Abbas als winnaar uit de bus kwam.
Israël heeft zondag werkvergunningen verstrekt aan nog eens 1400 Palestijnen, als uitvloeisel van de vorige maand gehouden Midden-Oostentop. Negenhonderd kooplui en zakenlieden uit de Westoever en 500 uit de Gazastrook mogen weer aan het werk in Israël. Daarmee is het totale aantal Palestijnen dat een werkvergunning voor de joodse staat heeft, gestegen tot 9800.