Beurs omlaag en gasprijs omhoog door oplopen spanningen Oekraïne
De Europese beurzen zijn woensdag met verliezen gesloten na nieuws dat Oekraïne voor het eerst Britse kruisraketten heeft gebruikt om doelen te bestoken op Russisch grondgebied. Door het oplopen van de spanningen rond Oekraïne zijn ook de gasprijzen verder gestegen.
Het Verenigd Koninkrijk keurde de inzet van de raketten goed omdat Rusland op het slagveld Noord-Koreaanse grondtroepen inzet, meldde persbureau Bloomberg op basis van bronnen. De Britse regering ziet dat als een escalatie. Welke doelen precies zijn bestookt is nog onduidelijk, maar het zou gaan om militaire doelwitten. Oekraïne zou deze week ook voor het eerst Amerikaanse langeafstandsraketten hebben gebruikt om doelen in Rusland zelf te bestoken.
De belangrijkste graadmeters op de Europese beurzen noteerden een groot deel van de handelsdag in de plus, maar gingen duidelijk omlaag nadat het nieuws over de raketten naar buiten was gekomen. De Amsterdamse AEX-index eindigde 0,4 procent lager op 858,57 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 859,59 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,4 procent.
Op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam steeg de prijs daarnaast meer dan 2 procent tot bijna 47 euro per megawattuur. Daarmee beweegt de gasprijs zich rond het hoogste niveau van dit jaar. Ook de olieprijzen zaten het merendeel van de dag in de lift. De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde rond het slot van de beurshandel in Europa 0,2 procent hoger op 69,55 dollar. Brentolie werd uiteindelijk wel 0,1 procent goedkoper op 73,35 dollar per vat. De euro was 1,0520 dollar waard, tegen 1,0576 dollar een dag eerder.
Beleggers waren verder vooral in afwachting van de resultaten van Nvidia, die na de slotbel op Wall Street naar buiten komen. Het Amerikaanse bedrijf is uitgegroeid tot de belangrijkste verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) en tevens een van de waardevolste beursgenoteerde ondernemingen ter wereld. Aan het Damrak gingen chipbedrijven ASMI, Besi en ASML in aanloop naar de cijfers tot ruim 1 procent omlaag.
Bij de kleinere fondsen op Beursplein 5 verloor Ebusco dik 5 procent. De noodlijdende fabrikant van elektrische bussen wist zoals gehoopt 36 miljoen euro op te halen. Ebusco heeft het geld nodig om zijn reddingsplan uit te voeren. Hiermee is de onderneming uit Deurne voorlopig gered van de ondergang. Wel zijn er in verband met de redding in totaal bijna 44 miljoen nieuwe aandelen uitgegeven.