Binnenland

12 jaar cel en tbs geëist tegen moeder voor vergiftigen van zoon

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag in hoger beroep wederom twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 37-jarige Jolanda M. uit Zevenbergen die haar 11-jarige zoon zou hebben vergiftigd. Volgens de aanklager bleef de vrouw medicijnen toedienen terwijl het kind slecht reageerde en is er sprake van moord. De rechtbank legde vorig jaar tien jaar cel op voor doodslag.

ANP
20 November 2024 11:57Gewijzigd op 20 November 2024 15:22

Het kind overleed in februari 2020 aan een cocktail van pijnstillers, een slaapmiddel en een antidepressivum. Al die stoffen waren niet voorgeschreven aan de jongen, maar wel aan de moeder. Volgens het OM heeft zij ze ook toegediend. De verdachte ontkent dat en denkt dat haar zoon ze zelf heeft gepakt en ingenomen. Ze sluit daarentegen niet uit dat ze zelf per ongeluk een morfinezetpil heeft gegeven. Dat gelooft de aanklager niet, omdat ze „zeer secuur” omging met haar medicijnen.

Met een camerasysteem in de slaapkamer van het kind werd het toedienen van de medicijnen gefilmd. M. zei echter dat ze niets anders toediende dan paracetamol. Deskundigen stellen dat de vrouw waarschijnlijk lijdt aan het syndroom van Münchhausen by proxy, een aandoening waarbij een kind vaak opzettelijk ziek wordt gemaakt voor aandacht. Volgens het OM ging er aan de fatale dag nog meer onnodig leed vooraf: „Ze heeft jarenlang medische specialisten meegenomen in haar waarheid, namelijk dat haar zoon ziek en zeer hulpbehoevend was en in een rolstoel moest.”

De rechtbank in Breda oordeelde eerder dat de verdachte haar zoon vermoedelijk ziek wilde maken en daarbij grote risico’s heeft genomen: „Ze was zich bewust van de effecten op het lijf van een volwassene, laat staan op een kind dat te klein en te licht was voor zijn leeftijd.” Ze zou „kalm en rustig” bezig zijn geweest met de vergiftiging en overdosering.

De advocaten van de verdachte verzochten om vrijspraak. Volgens de verdediging kan de conclusie rondom Münchausen by proxy niet worden getrokken: „Vermoedens zijn opgeklopt tot een diagnose.” De verdachte sloot haar laatste woord snikkend af: „Ik ben mijn kind kwijt en ik word nog eens beschuldigd ook. Ik heb zoveel vragen en ik zal nooit een antwoord krijgen.”

Het gerechtshof doet uitspraak op 4 december.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer