Ex–bestuurder Hongkong weggepromoveerd
De donderdag opgestapte bestuurder van Hongkong, Tung Chee–hwa, is zaterdag gekozen als vice–voorzitter van het belangrijkste adviesorgaan van het Chinese parlement, de Raadgevende Conferentie van China. Dankzij deze promotie blijft Tung gezichtsverlies bespaard na zijn turbulente ambtsperiode in de voormalige Britse kroonkolonie, die hem veel kritiek heeft opgeleverd.
De 67–jarige Tung, de eerste Chinese bestuurder van Hongkong na de overdracht aan China in 1997, kondigde donderdag zijn aftreden aan. Zijn periode aan het roer van Hongkong werd gekenmerkt door omvangrijke betogingen voor democratie, recessie en beschuldigingen aan zijn adres dat hij een marionet van het bewind in Peking was.
Dat Tung de functie zou krijgen, werd verwacht. Kort nadat zijn benoeming in het adviesorgaan was beklonken, liet de regering in Peking weten dat zij het ontslag van Tung als bestuurder van Hongkong accepteert.
Het 2300 leden tellende politieke adviesorgaan, waarvan de bijeenkomst gelijktijdig met de zitting van het Nationale Volkscongres in Peking plaatsvindt, koos Tung met 2065 stemmen voor, 21 stemmen tegen en twintig onthoudingen tot een van zijn 25 vice–voorzitters. Het vertrek van Tung, die gezondheidsproblemen noemde als reden voor zijn ontslag, werd al lang verwacht. De ’Chief Executive’, zoals de post van Tung formeel heet, lag slecht in Hongkong en bij de Chinese leiding. Tungs mandaat liep eigenlijk tot 2007, maar de Chinese machthebbers hebben hem met de relatief hoge post onder druk gezet om eerder op te stappen.
Tung heeft zware jaren doorgemaakt in de kapitalistische Chinese metropool. Eind 2003 betoogden een half miljoen Honkongers tegen hem omdat hij, volgens het volk in opdracht van China, strengere veiligheidswetten wilde doorvoeren. De leiders in Peking verweten Tung dat hij er niet in geslaagd was de betoging binnen de perken te houden.
De positie van Tung kwam een paar maanden geleden verder onder druk te staan door een hevige strijd met pro–democratische groepen over een tijdschema voor de invoering van beloofde democratische hervormingen.
De almachtige communistische partij in China is bang dat meer democratie in Hongkong, dat een soort status aparte heeft, zal leiden tot opstand elders in de volksrepubliek. Tung kreeg in december nog een reprimande van Peking voor zijn zwakke optreden, ook op economisch gebied.
De plaatsvervanger van Tung, Donald Tsang, zal voorlopig de plek van Tung innemen. Niet duidelijk is of hij de ambtstermijn van Tung gaat afmaken.