Bouterse dankt VS voor hulp bij campagne
De Surinaamse ex–couppleger Dési Bouterse heeft de Verenigde Staten vrijdag hartelijk bedankt voor de „effectieve steun" die ze hem hebben verleend hebben met hun stemadvies aam Surinaamse kiezers.
De verklaring van de Amerikaanse ambassade in Paramaribo die het electoraat in feite aanraadt niet op Bouterse te stemmen, zou de Nationale Democratische Partij, waarvan hij de voorzitter en presidentskandidaat is, juist sterker hebben gemaakt.
Velen, onder wie zwevende kiezers en aanhangers van de huidige coalitie Nieuw Front, hebben zich na publicatie van de verklaring achter de NDP geschaard, zei de ex–legerleider vrijdagavond.
De NDP belegde een spoedvergadering waarin Bouterse oorzaak, aanleiding en bedoeling van de Amerikaanse verklaring op een rijtje zette. Zijn conclusie is dat de ambassadefunctionaris, die geprobeerd zou hebben de helpende hand te reiken aan het Nieuw Front, een „onvoorstelbare psychologische blunder" heeft gemaakt. „Hij heeft niet eens noodrantsoen kaas gegeten van massapsychologie".
Nederlandse parlementariërs worden ook in het plaatje van Bouterse betrokken. Ze hebben enkele weken geleden ongevraagd – en dat is volgens hem „politiek onfatsoenlijk" zo kort voor de verkiezingen van 25 mei, een bezoek gebracht aan Suriname. Bouterse meent dat Surinaamse politici hadden gedacht meer munt voor hun verkiezingscampagne uit dat bezoek te slaan, „maar dat bezoek heeft geen enkele indruk gemaakt".
„Toen de regering zag dat het met Nederland niet werkte, hebben ze de Amerikanen gevraagd ook een duit in het zakje te doen", meent Bouterse. Daaruit is volgens hem de verklaring van de Amerikaanse ambassade voortgerold. Hij had er geen goed woord voor dat de Surinaamse regering formeel geen opheldering erover heeft gevraagd, maar kennelijk slechts denkt aan eigen, enge partijpolitieke belangen.
Bouterse zei ook nog niet klaar te zijn met de veroordeling die hij van de Nederlandse justitie kreeg en waarop de Amerikaanse verklaring is gebaseerd. Hij werd in 1999 tot elf jaar cel veroordeeld voor zijn rol in de smokkel van meer dan 400 kilo cocaïne naar Nederland.
De enige getuige is door de Nederlandse justitie omgekocht, zegt de veroordeelde Bouterse. Die getuige, een Belg, zou later hebben verklaard dat hij Bouterse nooit gezien heeft. „Ik ben nog bezig met die zaak en ik weet niet wat jullie daar in Nederland ermee gaan doen".
Bouterse werd bij het begin van de spoedvergadering de grootste leider van Suriname genoemd, de enige nationale leider die ontwikkeling kan brengen. De verkiezingsslogan werd enkele malen herhaald: ’Des’ for pres, neks no fout’ (Er is niets fout met Dési als presidentskandidaat).
De Surinamers kiezen op 25 mei een nieuwe parlement en dat zal in de nieuwe samenstelling weer een president kiezen.