Schepen doelwit bij gooien van stenen
De branchevereniging voor de binnenvaart, Koninklijke Schuttevaer, wil dat minister Peijs van Verkeer en Waterstaat een onderzoek uitvoert naar stenengooiers die vanaf bruggen passerende schepen belagen. Ook de SGP dringt aan op maatregelen.
Eerder werd bekend dat Rijkswaterstaat een risicoanalyse gaat uitvoeren naar aanleiding van het gooien met voorwerpen vanaf viaducten.
Voorzitter K. de Vries schrijft in een brief aan Peijs dat „de binnenvaart reeds enkele jaren wordt geconfronteerd met dergelijke criminele activiteiten.” Hij stelt dat dit vooral gebeurt op de bruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal en het Maas-Waalkanaal.
Peijs wil dat bruggen en viaducten waar sprake is van verhoogde risico’s het eerst beschermd worden tegen stenengooiers. Het gaat bijvoorbeeld om bruggen en viaducten boven wegen waarover veel gevaarlijke stoffen worden vervoerd. Ze laat Rijkswaterstaat in kaart brengen bij welke bruggen en viaducten een verhoogd risico bestaat. Daar kunnen dan hekken of overkappingen worden geplaatst.
Koninklijke Schuttevaer vindt dat dat ook moet gebeuren met bruggen over water. „Wij onderschrijven de noodzaak om op sommige bruggen voorzieningen aan te brengen waardoor het stenen gooien wordt bemoeilijkt.” Een woordvoerster van minister Peijs liet weten dat Rijkswaterstaat de problemen met stenengooiers in kaart brengt. De binnenvaart wordt daarin ook meegenomen.
Ernstige ongelukken zijn er volgens voorzitter De Vries tot nu toe niet gebeurd, maar stenen hebben wel schade aangericht op schepen. „Het gebeurt één tot twee keer per maand en er is de laatste tijd een lichte stijging.”
De Vries roept binnenvaartschippers ertoe op met een videocamera verdachte personen op bruggen te filmen, voor eventueel bewijsmateriaal voor de politie. „Dat hadden we al een keer eerder gevraagd, maar het gebeurt nog niet. We hebben er al twee jaar mee te maken.”
Schuttevaer en de politie hebben afspraken gemaakt over incidenten. Zo is er een speciaal meldnummer voor schippers die iets verdachts zien. „Dat heeft ook al een paar keer geleid tot aanhoudingen.”
SGP-kamerlid Van der Staaij heeft ondertussen aangedrongen op maatregelen van minister Peijs. Ook wil hij weten in hoeverre de minister op de hoogte is van deze praktijken. „Onderzoek is nodig”, aldus Van der Staaij in schriftelijke vragen.
Premier Balkenende is voor het hard aanpakken van stenengooiers die vanaf viaducten passerende auto’s belagen. Hij voer vrijdag in het tv-programma Twee Vandaag scherp uit naar de mensen die achter dit soort praktijken zitten.
„Volgens mij zit het tussen je oren volstrekt fout als je überhaupt hieraan denkt. Dat je het dan nog doet ook, dat vind ik echt verschrikkelijk.” Balkenende heeft vrijdag met de ministers Donner (Justitie) en Peijs (Verkeer) gesproken over het groeiende aantal incidenten van stenen gooien. Volgens hem gaat het niet om zwaarder straffen van daders. Er kan nog veel binnen het geldende strafrecht, stelde de premier. „We moeten elkaar buitengewoon scherp houden. Het komt gewoon te vaak voor, hard aanpakken.”