IFES Nederland viert 65e verjaardag: „Vereniging geeft christelijke student diepe wortels”
„De vreugde van het studentenleven ligt niet in de veiligheid van de studentenclub, maar in de veiligheid van het kennen van Christus.” Dat zei prof. dr. Benno van den Toren vrijdagmiddag tijdens de jubileumviering van 65 jaar IFES Nederland.
De jubileumviering bracht (oud-)werknemers, studenten en donoren van IFES samen in de Jacobikerk in Utrecht. Prof. Van den Toren, hoogleraar interculturele theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) en voormalig studentenwerker voor IFES, legde het publiek uit dat de huidige context van christelijke studenten uniek is.
„Nederland kent een geschiedenis van verzuiling. Daardoor hebben predikanten en theologen altijd een beetje voor eigen parochie gepreekt. Na de verzuiling ontbreekt het ons aan taal om het geloof te delen met mensen die anders in het leven staan. Daarom heeft Nederland geen mensen als C.S. Lewis of G.K. Chesterton.”
De ontzuiling en secularisatie heeft volgens de hoogleraar geleid tot een andere kijk op het ”ik”. „We raken steeds meer opgesloten in onszelf. We ervaren de werkelijkheid alleen in zoverre die tot ons kan spreken. Dat heeft gevolgen voor het geloof. Dat is dan jouw ervaring en jouw perspectief. Het is in deze context lastig om onbevangen het geloof te delen. Je kunt nog wel zeggen wat het voor jou betekent, maar dat de persoon van Jezus ook betekenis heeft voor de ander, dat vinden wij in Nederland heel lastig.”
„We moeten geloven dat Jezus ook in een pluralistische wereld de Weg, de Waarheid en het Leven is” - Dr. Benno van den Toren, hoogleraar interculturele theologie
De studentenvereniging is een plek om hiermee te oefenen, aldus prof. Van den Toren. „Er is altijd de verleiding om je veiligheid in je eigen club te zoeken. Maar studentenverenigingen zijn plekken waar vaak diepe wortels aanwezig zijn. In het Engels zeggen ze dan: ”Roots down, walls down”: wortels naar beneden, muren naar beneden. Uit onderzoek blijkt dat het geloof zonder wortels na de studententijd heel ingewikkeld wordt en dat dan mensen het geloof loslaten. Die wortels moeten we hervinden door te geloven dat Jezus ook in een pluralistische wereld de Weg, de Waarheid en het Leven is. Hij is niet zomaar míjn Weg, Hij is veel meer.”
De worsteling met het geloof die studenten ervaren, bleek ook in het panelgesprek dat volgde. Voormalig partijleider van de ChristenUnie Gert-Jan Segers vertelde dat hij op een gegeven moment het geloof helemaal kwijt was. „Ik kreeg kritische vragen van een niet-gelovige huisgenoot en ontdekte hoe verschrikkelijk slecht mijn antwoorden eigenlijk waren. Goddank heb ik het geloof teruggekregen. Ik heb toen ook geleerd dat geloof een geschenk van God is.”
Slim en wijs
Maaike Verbruggen, studentenwerker in Utrecht, herkent de ervaring van geloofstwijfel. „De CSFR heeft mijn geloof in mijn studententijd enorm gevormd omdat er ruimte was om te twijfelen. Maar ik vergeet nooit wat iemand toen tegen mij zei: „Maaike, het is prima dat je aan dingen twijfelt, maar het is belangrijk dat je wel blijft bidden.” Dat is wat ik ook IFES wens. Hoe mooi zou het zijn als wij over 65 jaar bekend staan als mensen van gebed.”
In het avondprogramma, waarin ook getuigenissen te horen waren, mediteerde oud-voorzitter van IFES ds. Johan Visser over het thema ”Slim zijn ze al, maar wie maakt ze wijs?” Volgens de Amsterdamse predikant spelen studentenverenigingen hierin een belangrijke rol. „Universiteiten leiden hun studenten op tot doelgerichte vakmensen, maar daarmee ben je nog niet wijs. Op de studentenvereniging kun je leren wat het betekent dat wijsheid begint met de vreze des Heeren, zoals Spreuken het noemt. Deze houding haalt je als student uit je ”naar-binnen-gericht-zijn”, en dat is in deze tijd heel erg nodig.”