Gezinsvoogden gaan demonstreren
De Belangenvereniging voor Medewerkers in de Jeugdbescherming (BMJ) organiseert een protestdemonstratie tegen de maatregelen van de overheid na de dood van de driejarige peuter Savanna.
Volgens voorzitter T. Moolenaar krijgen de gezinsvoogden de schuld, terwijl al jaren bekend is dat ze simpelweg te weinig budget hebben om hun werk naar behoren uit te voeren.
Volgens de voorzitter zullen stakingen volgen als de overheid weigert extra geld beschikbaar te stellen. Het openbaar ministerie maakte donderdag bekend een gerechtelijk vooronderzoek te beginnen naar de gezinsvoogd die verantwoordelijk was voor Savanna. De voogd en haar chef zijn op non-actief zijn gesteld.
Savanna werd in september dood aangetroffen in de kofferbak van de auto van haar moeder en stiefvader. Het meisje bleek lange tijd zeer ernstig te zijn mishandeld.
Het gezin stond geruime tijd onder begeleiding van het Bureau Jeugdzorg Noord-Holland. De Inspectie voor de Jeugdzorg oordeelde donderdag dat de gezinsvoogd en haar werkgever, het Bureau Jeugdzorg, grote fouten hebben gemaakt in de hulpverlening.
Volgens Moolenaar is met de strafmaatregelen de maat meer dan vol. „Wij geven er de brui aan als het zo moet.” Zijn organisatie telt ongeveer 500 leden. In Nederland zijn ongeveer 1200 gezinsvoogden. De BMJ eist meer geld van minister Donner van Justitie.
Het ministerie heeft tussen 2002 en 2004 experimenten gehouden die tot doel hadden de werkwijze van de gezinsvoogden te verbeteren. Volgens Moolenaar waren de proeven heel succesvol. De voogden kregen minder gezinnen, maximaal vijftien, aan hun zorg toevertrouwd, zodat ze meer tijd hadden voor goede hulpverlening. „Maar het ministerie heeft de experimenten de nek omgedraaid, omdat ze extra geld kostten.”
Volgens Moolenaar staan de gezinsvoogden al jaren onder druk omdat ze simpelweg te veel kinderen onder hun hoede hebben en te weinig tijd hebben voor hulp. „Ze doen toch hun stinkende best om te redden wat er te redden valt. Maar nu blijkt dat zij worden afgerekend op de problemen.” Moolenaar wil de demonstratie binnen enkele weken in Den Haag houden.
Woordvoerder J. van Dieten van de AbvaKabo vindt het te vroeg om nu al acties te voeren. Hij wil eerst via CAO-onderhandelingen de positie van de gezinsvoogden verbeteren.