Economie

Wereldwijde vraag naar olie neemt nog verder toe

De vraag naar olie neemt nog meer toe dan verwacht. Het Internationaal Energie Bureau (IEA) heeft voor de derde maand op rij de prognoses van de vraag naar boven bijgesteld. De belangrijkste redenen daarvoor zijn het koude weer en de economische groei in de Verenigde Staten en China.

ANP
11 March 2005 21:20Gewijzigd op 14 November 2020 02:19

Het IEA is een adviesorgaan op het gebied van energie voor 26 industrielanden. Vrijdag publiceerde het zijn maandelijkse rapportage over de te verwachten energiebehoefte. De publicatie volgt op de recente stijging van de olieprijs, die deze week boven de 55 dollar per vat (159 liter) kwam, dicht bij de recordprijs van vorig jaar oktober. De rapportage van het IEA kan tot verdere prijsstijgingen leiden.

Het IEA gaat er nu van uit dat er dit jaar dagelijks 84,3 miljoen vaten olie doorheen zullen gaan. Dat zijn er 330.000 meer dan in een eerdere raming. Het bureau wijst erop dat zowel de Amerikaanse als de Chinese economie er goed voor staat. Het olieverbruik zal dit jaar 2,2 procent hoger zijn dan vorig jaar. Dat komt neer op 1,81 miljoen extra vaten per dag.

De VS zijn de grootste olieverbruiker en hebben zoals het er nu naar uitziet 120.000 vaten per dag meer nodig dan eerst werd aangenomen. Bij China is dat 100.000, aldus het IEA. China liet de afgelopen twee jaar een economische groei zien van 9 procent. Het land mikt voor dit jaar op 8 procent.

De Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC), die goed is voor ongeveer 35 procent van de wereldproductie, heeft weinig mogelijkheden om de productie verder op te voeren. De OPEC-productie steeg in februari met 390.000 vaten naar 29 miljoen vaten per dag. Die toename kwam voor rekening van Saudi-Arabië, Nigeria, Irak en Koeweit. Volgende week woensdag komen de OPEC-landen bijeen in Iran om over het productieniveau te praten.

Normaal gesproken is de vraag naar olie in het tweede kwartaal wat minder, door het zachtere weer. Of dat dit jaar ook het geval is, is volgens analisten twijfelachtig, omdat de vraag in landen als China, India en Brazilië blijft stijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer