Leider gastland COP29 haalt uit naar ‘neokoloniaal’ Nederland
De president van Azerbeidzjan heeft op klimaattop COP29 in zijn land uitgehaald naar Nederland en Frankrijk. Ilham Aliyev hield tijdens een bijeenkomst met eilandstaten een betoog over „neokolonialisme en klimaatverandering”. Hij begon over de overzeese gebieden van Nederland en Frankrijk, die volgens het staatshoofd zwaar te lijden hebben onder de gevolgen van het veranderende klimaat. „De stemmen van deze gemeenschappen worden vaak bruut onderdrukt door de regimes.”
„Het Koninkrijk der Nederlanden verwerpt de ongefundeerde uitspraken over repressie zoals geuit door de president van Azerbeidzjan tijdens de COP29”, aldus een woordvoerder van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken). Hij wijst erop dat Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Nederland (waartoe ook de bijzondere gemeenten Bonaire, Saba en Sint-Eustatius behoren), die samen het Koninkrijk vormen, vier autonome en juridisch gelijkwaardige landen zijn. De woordvoerder zegt verder dat Nederland altijd „een actieve pleitbezorger” is geweest van de belangen van kleine eilandstaten.
De uitspraken van Aliyev veroorzaakten direct diplomatieke spanning met Frankrijk. Hij beschuldigde het land ook van misdaden en mensenrechtenschendingen in overzeese gebieden, zoals Nieuw-Caledonië. Aliyev stelde dat het „regime van president Macron” daar verantwoordelijk is voor de dood van dertien mensen tijdens legitieme protesten. Frankrijk stuurde dit jaar een politiemacht naar die eilandengroep. Daar waren protesten geëscaleerd tegen geplande hervormingen van het kiesstelsel.
Frankrijk reageerde woest op de kritiek. Klimaatminister Agnès Pannier-Runacher noemde de uitspraken onacceptabel en liet weten dat een gepland bezoek aan de top niet meer doorgaat. Ze verweet Aliyev de strijd tegen klimaatverandering te kapen „voor een beschamende persoonlijke agenda”.