Europese Groenen zijn woedend over uitstel ontbossingswet
Het Europees Parlement stemt donderdag over het voorstel om een wet die ontbossing moet aanpakken een jaar later te laten ingaan. De Europese Groenen zijn woedend. „De wet was al aangenomen en moest 1 januari ingaan. Maar door de druk van lobbyisten en de Europese Volkspartij wil Ursula von der Leyen dit uitstellen”, vertelt de Franse Europarlementariër Marie Toussaint.
„Nu wetgeving terugdraaien kan een trend worden voor de komende jaren”, voegt ze daaraan toe.
Het idee is dat importeurs naar de EU moeten aantonen dat er geen ontbossing aan te pas kwam bij producten zoals papier, chocolade of koffie. Daarbij kunnen ze een boete tot 4 procent van hun omzet krijgen. Maar verschillende sectoren en lidstaten trokken aan de bel omdat bedrijven niet klaar zouden zijn voor de extra regeldruk.
Opvallend is dat de centrumrechtse EVP naar (uiterst)rechts kijkt om een meerderheid te vinden voor het uitstel. Aan de linkerflank van het Europees Parlement maken ze zich zorgen over de barsten in het cordon sanitaire tegen radicaal-rechtse partijen als de Patriotten voor Europa, waar de PVV onderdeel van uitmaakt.
Ook D66, onderdeel van de liberale fractie Renew, is ontstemd. Tegen de afspraken in wil de EVP, waarin CDA en BBB zitten, de Europese ontbossingswet uitkleden, zegt D66. De afspraak was om de invoering van de wet met een jaar uit te stellen. Er zouden geen andere voorstellen tot wetswijziging komen. Tot onvrede van D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy zijn er vijftien wijzigingsvoorstellen gekomen waarover donderdag wordt gestemd.
„We hadden een deal en de christendemocraten breken de deal. Zo simpel is het. Deze wijzigingen moeten van tafel”, zegt Gerbrandy.
De Litouwse Europarlementariër Virginijus Sinkevičius (De Groenen), in zijn vorig politiek leven als Eurocommissaris verantwoordelijk voor de wet, is teleurgesteld over het mogelijke uitstel: „Het ziet er zwak uit als EU-leiders op buitenlandse klimaatconferenties speechen over ontbossing, maar tegelijkertijd hun verantwoordelijkheid thuis niet nemen.”
„Er zit veel overlap tussen ontbossing en mensenrechtenschendingen. Inheemse bevolkingen worden weggedreven terwijl de biodiversiteit stukgaat”, aldus Sinkevičius. Hij waarschuwt dat het terugdraaien van de wet voor onzekerheid bij investeerders zorgt.