Zorgpremies op laatste moment bekend: maandbedragen gaan omhoog
De grote zorgverzekeraars hebben tot het laatste moment gewacht met het bekendmaken van hun premies van volgend jaar. Ze brachten de nieuwe tarieven in de nacht van dinsdag op woensdag naar buiten, vlak voor het verstrijken van de deadline. Volgens analisten deden ze dat om de bedragen uit handen van de concurrentie te houden.
De maandelijkse premie voor het basispakket bij Menzis stijgt met 9,50 euro naar 156,25 euro. Dat is volgens de zorgverzekeraar minder dan verwacht. Het bedrijf gebruikt 78 miljoen euro uit de eigen middelen „om de stijging van de premie te dempen”. Ook de relatief kleine verzekeraar Salland meldt dat de premie minder stijgt dan verwacht: 8 euro omhoog naar 153,90 euro per maand.
De meest gekozen basisverzekering van Zilveren Kruis gaat 156,25 euro per maand kosten, een toename van 8,80 euro. Bij VGZ stijgt de basispremie met bijna 12 euro naar 151,90 euro. Het maandbedrag voor de meest gekozen polisvorm bij CZ gaat zo’n 14 euro omhoog naar bijna 160 euro.
Menzis verwacht dat de premies de komende jaren blijven stijgen, onder meer doordat steeds meer mensen zorg nodig hebben. Dit kan leiden tot langere wachtlijsten en tot overbelasting van zorgmedewerkers. Volgens het bedrijf is dat niet houdbaar en moeten er maatregelen worden genomen. De zorgverzekeraar stelt onder meer voor dat de overheid zorgtoeslagen niet overmaakt aan burgers, maar rechtstreeks aan de verzekeraars. Die kunnen de toeslag dan verrekenen met het bedrag dat consumenten moeten betalen. „Door deze aanpak hoeft de verzekerde minder uit eigen zak te betalen voor de zorgverzekering en wordt ervoor gezorgd dat de zorgtoeslag precies wordt gebruikt waarvoor hij bedoeld is”, aldus het bedrijf. Volgens Menzis gaan de kosten voor zorg dan omlaag, en is die regeling veiliger dan het verlagen van het eigen risico.
DSW maakte traditiegetrouw als eerste de premies bekend, bijna twee maanden geleden. Het maandbedrag daar gaat met 9,50 euro omhoog naar 158,50. Ook DSW pleitte toen voor maatregelen om de zorg betaalbaar te houden, onder meer door marktwerking terug te dringen.