Binnenland

Rijkswaterstaat start tweede rechtszaak tegen activisten hoeve A2

Rijkswaterstaat start naast een al lopende strafrechtelijke procedure ook een civiele rechtszaak tegen de activisten die een hoeve bij de A2 in Limburg bezetten. „Binnenkort” kunnen de krakers een brief met uitnodiging voor een kort geding verwachten, aldus een woordvoerder. Dat dient donderdag om 10.00 uur. De actievoerders laten weten ondertussen een ontruimingsbevel te hebben gekregen. Volgens hen staat de sloop van het historische Kamerhof nu gepland op 15 november.

ANP
11 November 2024 16:18Gewijzigd op 11 November 2024 22:11

Afgelopen woensdag deed Rijkswaterstaat als eigenaar van het pand al aangifte van huisvredebreuk, omdat de actievoerders sinds zondag het pand bezetten. Het Openbaar Ministerie was nog niet bereikbaar voor commentaar op de brief over ontruiming en sloop. Tot en met maandag zei een woordvoerder dat het OM zich nog boog over mogelijk te nemen stappen naar aanleiding van de aangifte.

De brief was vrijdag al in de brievenbus gedaan bij de hoeve, maar de actievoerders ontdekten die maandag pas, laat een van hen weten. Zij zegt dat hen daarin is gevraagd uiterlijk 11 november de boerderij te verlaten en dat „ze erop rekenden dat we zouden meewerken”. „Maar dat waren we sowieso niet van plan.”

De groep is zich bewust van de kleine slagingskans van hun actie. „Realistisch gezien kunnen we hier niet heel lang blijven”, aldus de actievoerster, „en de kans dat de hoeve blijft bestaan is superklein”. Als in het aangekondigde kort geding wordt bekeken of „we hier rechtmatig zitten”, dan is het antwoord nee. „Maar tot we hier weggehaald worden, kunnen we onze boodschap met de wereld delen.”

De actievoerders willen met hun bezetting voorkomen dat de oude boerderij in Holtum wordt gesloopt om de A2 te verbreden. Ook verzetten ze zich tegen het gebruik van „het omstreden bouwmateriaal Beaumix” dat Boskalis gebruikt voor de verbreding van de snelweg. Volgens de groep kan het mengsel van afvalmateriaal uit afvalovens de bodem verontreinigen omdat het schadelijke stoffen bevat. Eerder is in Katwijk Beaumix gebruikt, haalt de actievoerster aan, „en daar moeten ze nu extra geld neerleggen voor waterzuivering, omdat het grondwater vervuild is”. Ook de provincie Limburg en gemeente Echt-Susteren hebben al hun zorgen geuit over de bouwstof waar metalen en plastic in kunnen zitten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer