Bloomberg: Boeing overweegt miljardendeal voor navigatietak
De geplaagde vliegtuigbouwer Boeing overweegt zijn navigatietak Jeppesen te verkopen. Persbureau Bloomberg meldt dat op basis van ingewijden. Het onderdeel zou meer dan 6 miljard dollar kunnen opbrengen en Boeing kunnen helpen om zijn schuldenlast van 58 miljard dollar wat te verlichten.
Er zou veel interesse zijn voor het winstgevende onderdeel, dat een brede klantenkring heeft van luchtvaartmaatschappijen tot hobbypiloten, aldus de bronnen. Daarbij is ook gezegd dat een deal mogelijk al in de eerste helft van volgend jaar kan plaatsvinden. Maar bij Boeing zou nog niet iedereen overtuigd zijn van het nut van een deal.
De verkoop van Jeppesen, dat Boeing in 2000 voor 1,5 miljard dollar in contanten overnam, zou Boeing financieel goed kunnen helpen. Het afstoten van de luchtvaartnavigatiepionier uit de jaren dertig kost de vliegtuigbouwer tegelijkertijd wel een goed presterende divisie.
Toen hem vorige maand werd gevraagd naar een mogelijke verkoop van Jeppesen, zei de nieuwe Boeing-topman Kelly Ortberg dat hij momenteel van meerdere onderdelen bekijkt of ze nog wel bij Boeing passen. Het is geen geheim dat de recent aangetreden topman zich meer wil concentreren op de kernactiviteiten voor commerciële vliegtuigen en defensieproductie. Maar hij wilde geen commentaar geven op specifiek de plannen voor Jeppesen.
Boeing heeft het dit jaar erg moeilijk. Het Amerikaanse concern had lange tijd last van een staking door 33.000 fabrieksmedewerkers. De werkonderbreking kostte het concern veel geld en verlaagde de productie van de belangrijke 737 MAX-toestellen van Boeing flink. Pas deze week, na meer dan zeven weken, lukte het Boeing een akkoord te bereiken met de stakers.
Ook spelen er zorgen over de kwaliteitscontroles bij Boeing. Die zijn ontstaan nadat in januari een deurpaneel van een Boeing-toestel was losgeraakt tijdens een vlucht. Sindsdien zijn meer gebreken gevonden in toestellen. De vliegtuigbouwer moet van toezichthouder FAA de kwaliteitscontroles in zijn fabrieken verbeteren.