Buitenland

Aanslag bij Iraakse moskee: 47 doden

Een zelfmoordcommando heeft donderdag in de Noord-Iraakse stad Mosul een bloedbad aangericht onder sjiitische moskeebezoekers. De man blies zichzelf op te midden van een rouwstoet bij het gebedshuis. Door de klap verloren 47 mensen het leven. Ruim tachtig anderen raakten gewond door de ontploffing in het oosten van de stad.

Buitenlandredactie
11 March 2005 11:54Gewijzigd op 14 November 2020 02:19

Volgens ooggetuigen had de ontploffing plaats in een gebouw direct naast de moskee. Ze spraken van een zware klap en een enorme vuurbal. Ruiten in de omgeving zijn gesneuveld door de klap in de derde stad van Irak.

Ongeveer 50 procent van de bevolking in het 1,5 miljoen zielen tellende Mosul is soennitisch islamitisch. De overige bewoners zijn overwegend van sjiitische, Koerdische of Turkmeense komaf. Soennitische opstandelingen proberen met aanslagen een religieus getinte burgeroorlog te ontketenen in Irak.

De aanslag van donderdag kwam op de dag dat sjiitische en Koerdische politici volgens CNN een akkoord zouden hebben bereikt over de vorming van een regering nadat het parlement volgende week voor het eerst sinds de verkiezingen van eind januari bijeenkomt.

Functionarissen verklaarden dat de Koerdische Alliantie en de Verenigde Iraakse Alliantie (UIA) het eens zijn geworden over wie er premier en wie er president moet gaan worden.

UAI-lid Ibrahim al-Jaafari zou de nieuwe regeringsleider worden terwijl Jalal Talabani van de Patriottische Unie Koerdistan, dat deel uitmaakt van de Koerdische alliantie, de nieuwe president wordt. De Koerden kregen bij de stembusgang van 30 januari ongeveer 25 procent van de stemmen, de UAI ongeveer de helft. Ze was daardoor aangewezen op een coalitie met de Koerden om te beschikken over de benodigde tweederde meerderheid. Volgende week al komen de coalitiegenoten met namen van ministers, verklaarde de interim-nationale veiligheidsadviseur Mowaffakk al-Rubaie.

Ook elders in Irak ging het bloedvergieten donderdag door. Bij Balad, Tikrit en bij Kirkuk vonden zes Irakezen de dood bij afzonderlijke aanvallen. Verscheidene andere personen raakten gewond. Rebellen schoten in Bagdad twee politiecommandanten dood. Een derde hoge politiefunctionaris raakte ernstig gewond door een ontploffing.

Volgens de zegslieden hadden de opstandelingen langs de weg een nepcontrolepost ingericht waar ze de politiechef tot stoppen maanden toen hij op weg was naar zijn werk. Nadat ze naar zijn identiteit hadden gevraagd, schoten ze hem dood. Twee agenten die ook in zijn auto zaten, werden eveneens doodgeschoten.

Iraakse opstandelingen verkleden zich vaak als agenten om aanslagen te plegen. Woensdag brachten als agenten vermomde rebellen een bom in een vrachtauto tot ontploffing, waardoor twee doden vielen en veertig mensen gewond raakten.

President George W. Bush zal de huidige Amerikaanse ambassadeur in Afghanistan, Zalmay Khalilzad, benoemen tot de nieuwe ambassadeur in Irak. Khalilzad volgt in Bagdad John Negroponte op, die onlangs tot chef van alle Amerikaanse inlichtingendiensten is benoemd. Bush zou de benoeming van Khalilzad vermoedelijk vrijdag bekendmaken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer