Predikant Pauluskerk: daklozen voelen zich al langer vogelvrij
De moordpoging op een dakloze man in Rotterdam van begin deze week „speelt enorm” bij mensen die in de stad op straat slapen, zegt predikant-directeur Martijn van Leerdam van de Pauluskerk, die al vele jaren aan daklozen ondersteuning biedt. „Het gaat als een lopend vuurtje rond. Ook bij alle organisaties die zich proberen in te zetten voor mensen.”
In de nacht van maandag op dinsdag gooide een man een stoeptegel op een dakloze man van 37 bij de Leuvehaven. De verdachte is nog spoorloos, zegt de politie woensdagavond. Tegen RTL Nieuws zeggen familieleden en bekenden van de dakloze man dat hij in een kunstmatige coma wordt gehouden.
Volgens Van Leerdam voelen dakloze mensen in Rotterdam zich al langere tijd „vogelvrij buiten”. „Alles wat je hebt, heb je bij je. Als je in slaap valt, kunnen zomaar je spullen weg zijn. Daar komt bij dat dakloze mensen vaak ook worden gewekt door handhaving of agenten, en dan krijgen ze ook nog een boete voor buiten slapen.” Daklozen willen daarom ook vaak niet naar de politie of handhaving toe, als ze zijn bekogeld, lastiggevallen of geschopt, weet Van Leerdam.
De predikant-directeur ziet de daklozenproblematiek in Rotterdam de laatste jaren fors toenemen. In 2009 sliepen er volgens hem nauwelijks mensen buiten in Rotterdam, nu zijn het er elke nacht 250. „We trekken er al veel langer over aan de bel. Blijkbaar moeten er eerst nog veel meer erge dingen gebeuren.” Eerder dit jaar overleden er al drie dakloze mensen door natuurlijke oorzaken, zegt hij. „Allemaal mannen van in de dertig, die in de open lucht aan de elementen blootstaan. Die zijn zeer kwetsbaar.”
Van Leerdam is verder bezorgd over het aanstaande einde van de bed-bad-broodregeling in Rotterdam. Daardoor komen naar schatting 45 ongedocumenteerde mensen ook op straat terecht. Een petitie om de regeling toch te behouden is inmiddels bijna 2000 keer ondertekend. Zondagmiddag is er in het centrum van de stad een protestmars tegen de sluiting. Van Leerdam hoopt dat honderden mensen meedoen. Meerdere gemeenten gaan op eigen kosten door met de regeling, maar Rotterdam stopt met de opvang omdat het Rijk deze vanaf 1 januari niet meer financiert.