Gemeente Hoeksche Waard niet naar rechter voor behoud damherten
OUD-BEIJERLAND (ANP) - De gemeente Hoeksche Waard heeft besloten geen rechtszaak aan te spannen tegen de provincie Zuid-Holland om de damherten die in het poldergebied leven te beschermen. Enkele partijen in de raad wilden dat de gemeente, net als twee organisaties die zich inzetten voor dieren, naar de rechter zou stappen. Hun oproep aan het college kreeg echter geen meerderheid (11-24) in het volgepakte gemeentehuis in Oud-Beijerland, waar tientallen inwoners van de Hoeksche Waard hun steun aan de damherten betuigden.
De provincie heeft bepaald dat de bijna honderd damherten allemaal afgeschoten moeten worden. Afgelopen maand is hiervoor een vergunning verleend. Animal Rights en Fauna4Life vechten dat besluit echter aan bij de rechter. De twee organisaties hebben daarnaast een kort geding aangespannen, waarmee ze willen afdwingen dat er geen enkel damhert gedood mag worden tot de rechter uitspraak heeft gedaan. De rechtbank in Den Haag heeft volgens een woordvoerder nog geen datum gevonden voor behandeling van de zaak.
Het college van burgemeester en wethouders had de raad eind vorige week per brief geadviseerd om niet te gaan procederen tegen de provincie. Volgens het college heeft de gemeente hiervoor „niet de benodigde expertise in huis” en is het niet nodig beroep aan te tekenen, omdat Animal Rights en Fauna4Life dat al hebben gedaan.
„Maar wij zijn de raad, wij zijn de volksvertegenwoordigers, wij spreken namens de inwoners”, zei GroenLinks-raadslid Tania Heimans, de indiener van de motie. „Het gaat er niet om wat het college wil, maar wat onze inwoners willen. En zij willen de damherten op ons eiland behouden via beheer.” De meeste politieke partijen volgden echter het advies van het college.
De zaak duurt al geruime tijd. Enkele jaren geleden verhinderde de rechter dat de damherten, die nu al bijna 25 jaar in het wild leven in de Hoeksche Waard, afgeschoten konden worden. De provincie moest een nieuw besluit nemen. Dat werd alsnog de ‘nulstand’, omdat de dieren volgens Zuid-Holland schade veroorzaken aan landbouwgewassen en de verkeersveiligheid in gevaar zouden brengen.