Binnenland

Celstraffen geëist tot 9 jaar tegen ex-leden Satudarah

Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen geëist tussen de vier en negen jaar tegen negen voormalig Satudarah-leden voor omvangrijke drugshandel. Ook is tegen iedere verdachte een geldboete van 25.000 euro geëist. De mannen staan onder meer terecht voor drugssmokkel vanuit Zuid-Amerika en het voortzetten van de verboden motorclub onder een andere naam.

ANP
5 November 2024 16:59Gewijzigd op 5 November 2024 17:57

„Buitengewoon kwalijk” noemde de officier van justitie dat de verdachten de uitspraak van de rechter „massaal” naast zich neerlegden. „Men is meer zijn best gaan doen om de verenigingsactiviteiten buiten het zicht van politie en justitie te houden, maar uit niets blijkt dat men voornemens is geweest het verbod na te leven.” Satudarah is in 2018 door de rechtbank verboden. In 2020 werd het verbod met een uitspraak van de Hoge Raad definitief. Maandag, tijdens de eerste zittingsdag, ontkenden meerdere ex-leden overigens een doorstart van de verboden club. Satudarah-oprichter Michel B. vertelde de rechter dat hij sinds het verbod „helemaal gestopt” is met de motorclub.

De hoogste strafeisen waren voor Reduan I. en Mitchell van H. I. heeft volgens het OM „een prominente rol” in het strafdossier, zowel als het gaat over de drugshandel als het voortzetten van de verboden motorclub. Van H. is volgens justitie de administratieve man die beschikt over allerlei „contacten en middelen (stashauto/stashplaatsen) voor de invoer van en handel in harddrugs”.

„Met hun handelen hebben de verdachten een belangrijke bijdrage geleverd aan de handel in cocaïne. Er gaat buitengewoon veel geld om in de drugshandel, waardoor de belangen van daders vaak groot zijn. Boven- en onderwereld raken zo ook steeds meer met elkaar vermengd”, aldus de officier dinsdag in de rechtbank in Den Bosch.

De strafzaak gaat onder meer over de smokkel van duizenden kilo’s cocaïne via de haven van Antwerpen. Via cryptocommunicatiedienst Exclu werd over de handel gesproken. In februari 2023 maakte de politie bekend dat ze vijf maanden kon meelezen met de geheime berichten. Meerdere verdachten werden vervolgens opgepakt. Inmiddels zijn alle negen in deze zaak geschorst uit hun voorarrest en dus op vrije voeten. Het OM wil dat de verdachten, als de rechtbank ze veroordeelt, direct weer de cel in gaan.

Voor de strafzaak zijn in totaal vijf zittingsdagen uitgetrokken deze week en eind deze maand. De uitspraak wordt 4 februari volgend jaar verwacht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer