Veerman neemt het op voor beschoten vissers
Minister Veerman (Visserij) neemt het op voor Nederlandse vissers die agressief worden bejegend door Franse collega’s. Deze week heeft hij in een brief aan zijn Franse collega Bussereau aangedrongen op actie tegen de Franse vissers. Die zouden met een windbuks op Nederlanders hebben geschoten. Veerman heeft dat donderdag geschreven in antwoord op vragen van het Tweede–Kamerlid Van der Vlies (SGP).
Voor de Franse kust doen zich de laatste maanden steeds vaker incidenten voor tussen Franse vissers en Nederlanders die in dezelfde vijver proberen te vissen. Nederlandse kotters worden bekogeld en verjaagd, waarbij soms ook de gendarmerie is betrokken.
Veerman bevestigt een aantal incidenten, die hij niet acceptabel noemt omdat de Nederlandse vissers in de Franse 12–mijlszone mogen vissen. Tijdens de Europese Landbouw– en Visserijraad maandag wil hij zijn Franse collega op de zaak aanspreken.
Vrijdag dient in Frankrijk een proces tegen een Nederlander die met zijn omgevlagde schip illegaal voor de kust viste. De zaak voor de rechtbank in Duinkerken getuigt van de gespannen verhoudingen in de visserij in de Europese kustwateren.
In de rechtszaak van vrijdag verschijnt de Franse schipper voor de rechter wegens vissen in verboden wateren voor de Noord–Franse kust. Dat gebeurde in september 1999 aan boord van de zijkotter „Valérie", een in Duinkerken geregistreerd vissersschip, maar via een Franse ’postbus’ eigendom van Siereveld bv in Arnemuiden.
Zoals de Franse wet voorschreef, waren de schipper en de eerste stuurman Fransen. De overige vier opvarenden, onder wie verdachte R. van B. (Belzen) uit Arnemuiden, waren echter Nederlanders en familie van elkaar.
Toen de gendarmerie door Franse vissers was gealarmeerd dat de kotter wegens het veel te grote motorvermogen illegaal viste binnen de 12–mijlszone, ging de Franse politie te water er op af. Van B. gooide daarop zijn schipper van de brug, nam het roer over en ging er als een haas vandoor richting Vlissingen.
De Franse schipper meldde zich de volgende dag bij de gendarmerie in Duinkerken met het verhaal dat niet hij, maar Van B. er vandoor was gegaan. Van B. zou hem bovendien hebben bedreigd. De Arnemuidenaar was eerst zelfs muiterij ten laste gelegd, maar dat is uiteindelijk ingetrokken.
Intussen is de wetgeving duidelijker. Het Franse Hof van Cassatie heeft de regelgeving dat kapitein en stuurman op een Frans schip Fransen moeten zijn, nietig verklaard. Het is in strijd met de Europese regels tegen discriminatie van inwoners binnen de unie. Dat maakt het voor Nederlanders makkelijker om onder Franse vlag voor de kust van Frankrijk te gaan vissen.