De economie van de eurozone is in het derde kwartaal van dit jaar sterker gegroeid dan verwacht. Volgens een eerste schatting van het Europese statistiekbureau Eurostat groeide de economie van het eurogebied met 0,4 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Economen hadden gerekend op een groei met 0,2 procent, na een groei van eveneens 0,2 procent in het tweede kwartaal.
Voor de gehele Europese Unie meldde Eurostat een groei van 0,3 procent in het derde kwartaal. Dat cijfer is gelijk aan de EU-groei in het tweede kwartaal van dit jaar.
Volgens de beschikbare cijfers voor de afzonderlijke EU-landen presteerde Ierland het best met een groei van 2 procent op kwartaalbasis. De sterkste krimp werd gemeten in Hongarije met een neergang van 0,7 procent. Eurostat meldde geen cijfers voor Nederland.
Eerder op de dag werd al bekend dat de Duitse economie, de grootste van Europa, onverwachts met 0,2 procent is gegroeid. Duitsland wist daarmee een recessie te ontlopen, na een krimp in het tweede kwartaal. Frankrijk, de tweede economie van het eurogebied, groeide met 0,4 procent. De Spaanse economie groeide met 0,8 procent, terwijl Italië een nulgroei liet zien.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceert op 14 november een eerste berekening over de groei van de Nederlandse economie in het derde kwartaal. In het tweede kwartaal groeide de Nederlandse economie nog met 1 procent, na een krimp van 0,3 procent in het eerste kwartaal.
ING-econoom Bert Colijn blijft voorzichtig over de vooruitzichten van de eurozone voor de komende maanden, ondanks de sterker dan verwachte groei in het afgelopen kwartaal. Volgens hem blijven consumenten veel sparen, waardoor het effect van de loongroei op de bestedingen beperkt is. „We zien dit niet als de start van een levendig herstel. De economie van de eurozone blijft voorlopig traag en de groei in het vierde kwartaal zal waarschijnlijk lager uitvallen dan de verrassend sterke groei van het derde kwartaal.”