Europarlement wil suikerliberalisering beperken
De geplande prijsverlaging van suikerbieten gaat te ver, stelt het Europees Parlement. Het zou te veel boeren hun werk kosten.
Een ruime meerderheid adviseerde Europees Commissaris Fischer Boel (Landbouw) donderdag om haar plannen te beperken. De eurocommissaris heeft voorgesteld de Europese suikersector minder te beschermen. De prijs van suikerbieten zou eenderde dalen. Ook het maximum aan suikerbieten zou flink dalen, ten voordele van Braziliaanse en Australische boeren.
De hervorming van de suikermarkt is opgelegd door de wereldhandelsorganisatie WTO. „De Europese Commissie stelt echter voor om de prijs verder te verlagen dan voor aanpassing aan de WTO-regels nodig is", formuleerde het Europees Parlement in een resolutie.
Eurocommissaris Fischer Boel zei dat banen niet gegarandeerd zijn bij het huidige systeem. „De afgelopen tien jaar zijn al 17.000 banen in de Europese suikersector verdwenen", zei ze. „Als we niets doen gaan tot 2012 nog eens 15.000 banen verloren". De Europese suikersector biedt werk aan ongeveer 350.000 gezinnen en 230 fabrieken.
CDA-europarlementariër Albert-Jan Maat is blij met het standpunt van het europarlement. Hij vindt dat voedselproductie net als zorg en onderwijs niet te ver geliberaliseerd moet worden. „We kunnen nu eenmaal geen dag zonder eten", aldus Maat, die vindt dat de EU bij andere sectoren al te veel heeft weggegeven zonder dat boeren en consumenten erop vooruit gingen.
PvdA-fractieleider Max van den Berg was tegen de resolutie. „Na de hervorming is de Europese prijs nog altijd twee keer hoger dan op de wereldmarkt. Ik begrijp niet wat mijn collega’s klagen".
VVD-europarlementariër Jan Mulder behoorde ook tot de minderheid van tegenstanders. Hij is voor de liberalisering, „ook al zullen de consequenties voor grote delen van Europa ingrijpend zijn".