Minister Eelco Heinen van Financiën vindt dat het kabinet helemaal niet massaal bezuinigt op onderwijs. Daarmee reageerde hij op een brandbrief vanuit het bedrijfsleven waarin grote zorgen worden uitgesproken over de besparingen van het kabinet op onderwijs, onderzoek en innovatie in Nederland.
„Als je het hebt over de bijdrage van studenten die lang studeren: dat is geen bezuiniging op onderwijs. Sterker nog, een stimulans om sneller af te studeren lijkt me een zeer zinvolle maatregel”, zei Heinen in Washington, waar hij is voor de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Heinen stipte ook „de dominantie van de Engelse taal in de collegebanken” aan. Daarbij wees hij op het grote aandeel van de buitenlandse studenten dat na de studie weer uit Nederland vertrekt. „18 procent van de studenten blijft hier. Dan is het helemaal niet gek om te kijken: kunnen we dat wat matigen, om wat te doen aan de overvolle collegezalen?”
Heinen vindt het verhaal uit de brief daarom „te kort door de bocht.” „Afgelopen jaar is er 5 miljard bij gegaan. Er wordt nu zo’n pakweg iets onder een miljard daarop omgebogen. Dan kan je niet zeggen dat wij massaal bezuinigen op onderwijs.”
Bij bedrijven leven vooral zorgen dat bezuinigingen op kennis en innovatie in feite een bezuiniging zijn op het toekomstig verdienvermogen van Nederland. Onder meer VodafoneZiggo, FrieslandCampina, Randstad en Adyen hebben de brief ondertekend met een oproep om juist te investeren in kennis en innovatie. Ook het IMF wijst herhaaldelijk op het belang van dit soort investeringen.
Volgens Heinen is een goed vestigingsklimaat erg belangrijk voor de economische groei. „Ik denk dat daar veel zorgen over waren, ook vanuit het bedrijfsleven. Ik denk dat er nu een kabinet zit dat dit zeer op het netvlies heeft en ook belangrijke maatregelen neemt om het vestigingsklimaat te stimuleren.”
Daarbij wees de bewindsman onder meer op wat het kabinet doet met staatsinvesteringsfonds Invest-NL en de 30 procent-regeling voor hoogopgeleide buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland werken. Zij kunnen onder voorwaarden vijf jaar lang belastingvrij een vergoeding krijgen van maximaal 30 procent van hun loon.
„Dus om dan een brandbrief te sturen, als ik al deze elementen benoem, dan vraag ik ook even het bedrijfsleven de zegeningen te tellen van dit kabinet. Ik denk dat we in het verleden echt ander beleid hebben gevoerd”, aldus Heinen.